Zákazníci minipivovarů jsou dnes vzdělanější, říká Miroslav Cvan

Tři druhy exkluzivních piv chystá na Moravskou vernisáž piva Topolský pivovar. Sládek pivovaru Miroslav Cvan dovede o všech třech speciálech vyprávět tak poutavě, že i nepivaři dostanou chuť a možná také ochutnají.

Než se stal vynikajícím pivovarnickým sládkem, ušel dlouhou profesní cestu. „Když jsem před několika lety přemýšlel, že bych se chtěl živit něčím, co mi bude současně i koníčkem, napadlo mě vařit pivo. Začínal jsem jako domovarník, uvařené pivo jsem rozdával, a podle reakcí okolí jsem usoudil, že mi to asi vcelku jde. Přihlásil jsem se na rekvalifikační kurs na skládka v zámeckém pivovaru ve Frýdlantu, a rok jsem tam byl potom zaměstnán jako vařič,“ popisuje svou profesní historii. Po získání nutné roční praxe zamířil do pivovaru Topolná, která leží mezi Uherským Hradištěm a Zlínem.

Co ochutnáte z Topolné na Moravské pivní vernisáži?

Sám je rád, že neustále roste obliba minipivovarů. „Stále se zvyšují kapacity, a na trhu je pořád místo,“ říká. „Momentálně nám v pivovaru nestíhá zrát kvůli velké poptávce dvanáctka,“ směje se Miroslav Cvan. Kvituje, že zákazníci jsou dnes náročnější a vzdělanější, což oboru jednoznačně prospívá.

Na Moravskou vernisáž piva se v Topolné poctivě připravují a chystají se návštěvníkům představit tři své pivovarnické klenoty. „Především se chystáme návštěvníkům představit oblíbený Citronel, což je odlehčená verze APA (American Pale Ale). Vaříme ji teď během léta. Jedná se o světlé pivo z plzeňského sladu, málo hořké,“ říká Cvan.

Tím hlavním překvapením by ale měl být Silák, silný patnáctistupňový ležák. „I toto pivo je z plzeňského sladu, vařené na jeden rmut. Obsahuje žatecký chmel, agnus a rubín. Je to kombinace naší jedenáctky a dvanáctky, to nejlepší z každého z těchto piv,“ říká, a dodává příběh, který stál za vznikem Siláka: „Toto pivo jsme vařili já s bratrem. Ten se ve firmě věnuje obchodní činnosti, ale chtěl být i u samotného vaření piva, aby věci dokázal zákazníkům lépe vysvětlit. Tak jsme se dali do vaření a spolu jsme vymysleli Siláka,“ popisuje netradiční zrod silného, ale skvělého piva.

Posledním speciálem, ktrerý Topolský pivovar doveze na Vernisáž do Chválkovic, je Saaz Shine 12. „Oproti naši klasické 12 extra chmelené je toto pivo o bylinném a květinovém aroma a je méně hořké. Pivo je vařeno dle ověřené dlouholeté receptury známeho domovarníka Jiřího Matochy, jenž u nás pracuje jako podsládek,“ popisuje Cvan.

-vb-

Článek byl zveřejněn pomocí smaoobslužnéího portálu na publikaci HN.