Prostějov se výrazně zapisuje na mapu české gastronomie. Nový Forhaus Restaurant nadchne nejen atmosférou a hovězím

Nově otevřena špičková restaurace Forhaus v Prostějově má právem vysoké ambice. Šéfkuchař se zkušenostmi z michelinských restaurací dokázali během pár dní po otevření vzbudit zájem nejen v Prostějově, ale i v okolí. Pokud milujete hovězí, lepší volbu mít v české kotlině možná ani nebudete.

Restaurace, tehdy ještě známá pod jménem Four Stories, zavřela během covidových let. Nyní se dočkala nového života. Po náročné rekonstrukci vnitřních prostor i kuchyně otevřela pro milovníky gastronomie teprve před týdnem, svoji klientelu si už ale stačila získat. „Lidé se už i vracejí, mám opravdovou radost,“ říká odvážný manager David Vybíhal.

Hovězí jen z farmy. Na špičkové maso půjdete do Forhaus

„Rádi bychom Prostějovu nabídli něco nového, takový koncept zde ještě nebyl. Lidé dosud jezdili za lepší gastronomií buď do Olomouce nebo do Brna. To se snažíme změnit,“ říká Vybíhal. Při svých vysokých ambicích působí skromně a především je skoro cítit, kolik života a práce spolu s celým týmem na zprovoznění podniku nechal.

„Sehnali jsme špičkové kuchaře a nejlepší servis, co jsme mohli. Šéfkuchař Luděk Kilián prošel michelinskou restaurací v zahraničí a donedávna jsme oba pracovali pro Romana Pauluse,“ říká Vybíhal a provází nás prostorami podniku, které sestávají ze tří oddělených částí. Kromě klasické restaurace s přístupem z Uprkovy ulice nabízí také známou a velmi útulnou kavárnu, především ale vinný sklep, který jednoduše ohromí. „Zájem o obědy je nyní tak velký, že uvažujeme o využití těchto prostor nejenom na akce, ale i pro denní klientelu,“ říká Vybíhal.

Identitu restaurace založili s panem Kiliánem na hovězím mase. „Bereme hovězí z farmy z Otaslavic. V tuto chvíli máme jako vlajkové lodi našeho jídelního lístku hovězí hrudí s vynikající portskou omáčkou,“ popisuje.

Voda, kterou jinde nekoupíte. Nabízí ji jen pět podniků na světě

Ke kvalitnímu jídlu samozřejmě musíte i něco kvalitního pít. Forhouse Restaurant zde nabízí doslova světový unikát, vodu ve skleněných lahvích značky Balbin, která se jednoduše nedá nikde koupit.

„Tato voda není v prodeji. Její producenti si vás musejí vybrat, aby vám ji vůbec prodali. Dva měsíce jsme museli dokládat historii budovy, naše životopisy, proběhla i kontrola zde. Nakonec jsme vodu dostali a celosvětlově jsme teprve pátý podnik na světě, který ji zákazníkům nabízí. Čtvrtým podnikem je Four Seasons v Praze,“ vypočítává Vybíhal.

Chuť vody je přitom mimořádná. Protože Balbin používá k nasycení vody dosud nevídanou metodu pomocí „vinného“ CO2 obsahujícího stopy organických sloučenin, vymyká se svým výsledným charakterem snad všem ostatním vodám. Především pak mikroperlením, které je neagresivní, jemné, přesto dlouhotrvající. „Bublinky Balbinu připomínají šampaňské. Není to krátký, ostrý zásah do chuťových buněk jako u běžně sycených vod, ale jemné, elegantní šimrání. Pohybujeme se někde mezi jemně perlivou a klasicky perlivou vodou, ale zároveň úplně mimo tyto kategorie,“ popisuje head sommelierka pražského Zdenek’s Oyster Baru Silvia Lizonová, jak na ni perlení Balbinu působí. „Má minerální charakter, je bohatší a umí pokrm chuťově povýšit, zvláště pak studené předkrmy. Podobně jako když kuchař přidá něco křupavého pro kontrast textur,“ říká.

Pro zákazníky restaurace je přitom důležité dodat, že sedmičkovou láhev vody si jako suvernýr rozhodně neodnesou. Láhev zůstane v restauraci a domu si raději odneste mimořádný zážitek.

Vlastimil Blaťák