Ve čtvrtek 18. září usedne k hodnocení téměř 60 degustátorů ve 13 komisích, složených
z odborníků ze Zahradnické fakulty v Lednici, Unie destilatérů, Státní zemědělské a
potravinářské inspekce a dalších specialistů. Degustace proběhne zcela anonymně
podle 50bodového systému. Komise povede prof. Josef Balík ze Zahradnické fakulty v
Lednici.
- Soutěžící mohli své vzorky přihlásit ve třech kategoriích:
Destiláty nezrající v sudu
Destiláty zrající v sudu s označením ovocného druhu
Ostatní lihoviny s označením ovocného druhu
Novinkou letošní degustace je pálenka ze vzácné horské byliny Hořce alpského. Tento
vzácný vzorek přivezli pořadatelé degustátorům přímo z Berchtesgadenských Alp, kde
se nachází nejstarší hořcová palírna s tradicí sahající až do roku 1602. Symbolicky tak
značka Flora Košt vyšplhala až na horské pastviny k palírně na Priesbergalmu ve výšce
1 352 m n. m.
Raritou Flora Koštu je dvacetiletá mirabelkovice z roku 2005, kterou doplňuje grappa
zrající v sudu od roku 2010. „Velký počet netradičních pálenek pochází například z
černého rybízu, bezu, moruše, aronie či dřínu. Na degustátory čekají i lahůdky v podobě
višňových a ořechových likérů, likéru z josty, fíků či pivovice, ale také meruňkový likér,
obilný destilát nebo třešňový likér s mátou,“ uvedla Lenka Weiserová, manažerka
projektu z Výstaviště Flora Olomouc.
Degustátoři u každého vzorku ohodnotí čistotu, intenzitu a harmonii chuti a vůně,
jemnost chuti, kvalitu dochuti, typičnost a celkový dojem z destilátu. „Právě kombinace
odborného hodnocení a různorodosti vzorků dělá z Flora Koštu mimořádnou událost, na
kterou se těší nejen degustátoři, ale i návštěvníci,“ dodala Lenka Weiserová.
Návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex budou moci úroveň
soutěžních destilátů sami posoudit v rámci přehlídky ovocných destilátů Flora Košt na
galerii pavilonu A. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v sobotu 4. října ve 13 hodin na hlavním pódiu pavilonu A.
Tisková zpráva