Po fotbalistech porazili Spartu i olomoučtí hokejisté, dva góly si připsal Orsava

Sedmé extraligové kolo přivedlo na olomoucký led favorizovanou Spartu, průběh utkání ale předpokladům neodpovídal. Mora zadělala na vítězství už v první třetině dvěma góly Orsavy, Pražanům se sice podařilo vyrovnat, do kolen je ale definitivně poslala rychlá branka Černého.

HC Olomouc – HC Sparta Praha 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Nedáš, dostaneš – ve čtvrté minutě mohl otevřít skóre do prázdné branky Chlapík, kotouč mu ale utekl a o minutu později poslala šikovná teč Jakuba Orsavy Kohouty proti favoritovi do vedení – 1:0. Olomouc byla aktivnější a jejich tlaku pomohla i přesilovka v polovině třetiny. Hra favorizovaných hostů byla plná nepřesností, a ke konci třetiny byli potrestáni podruhé – kouzlo Josefa Kořenáře přestalo platit, na konci akce byl podruhé v utkání Jakub Orsava – 2:0.

Druhou část hry zahájila Sparta aktivněji, střelu Formana ale Machovský vytěsnil. Tomáš Hyka potom nastřelil tyč, a tlak hostí brzy přinesl i změnu stavu – na střelu Tomáše Tomka z kruhu Machovský už nedosáhl – 2:1. Domácí po inkasované brance vyrovnali hru, a stadion tak mohl sledoval velmi atraktivní útočný hokej z obou stran. Za Olomouc pálili Rašner nebo Anděl, do konce třetiny se už ale skóre neměnilo.

Hned na začátku třetí třetiny se blýskl Machovský parádním zákrokem proti dorážce Najmana, při následném vyloučení střelce Orsavy pak Sparta srovnala krok i ve skóre – šťatsný odraz od hole Pavla Najmana skončil za Machovského zády, Sparta se ale z vyrovnání neradovala dlouho – utekla necelá minuta a proti střele Tomáše Černého od modré neměl Kořenář šanci – 3:2. Dechberoucí utkání gradovalo, před Machovským se objevil úplně sám Tomáš Hyka, na druhé straně zůstal puk po ráně Petra Fridricha ležet na brankové čáře, puk ale nikdo nedorazil. S postupujícím časem ale hostům docházely síly. Čtyři minuty před koncem zachránil Olomouc obětavým zákrokem kapitán Ondrušek a znemožnil vyrování Sparťanovi Chlapíkovi. Dvě minuty před koncem to hosté zkusili v šesti, Olomouc ale náskok uhájila.

Branky a nahrávky: 5. Orsava (Rutar), 19. Orsava (Knotek, T. Černý), 44. T. Černý (Ondrušek, Nahodil) – 25. T. Tomek (K. Hrabík), 44. Najman (P. Kousal, K. Hrabík)

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Řezníček, Rutar, Škůrek – Káňa (A), Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil (A), Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Mácha.
Trenér: Jan Tomajko

HC Sparta Praha: Kořenář (Volevecký) – Mašín, Kemiläinen, Krejčík (A), Mikliš, Kempný, Irving, T. Tomek – Salomäki, Lajunen (A), Hyka – Chlapík, Najman, P. Kousal – K. Hrabík, Vitouch, Forman (C) – O. Hrabík, Žmola, Ton.
Trenér: Pavel Gross

Rozhodčí: Hribik, Šindel, Lhotský, Hnát

Miroslav Hladiš