Nejkrásnější dětskou knihou veletrhu v Havlíčkově Brodě je Filmouka. Film je díky ní ve školách čím dál více v kurzu

Filmouka je nejen hravá učebnice o světě filmu pro děti školou povinné, ale nově také nejkrásnější dětská kniha 34. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Unikátní publikace, kterou vydalo Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci a Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu, nejvíce oslovila odbornou porotu nejstaršího českého knižního festivalu v tradiční doprovodné soutěži.

Kulturní i vzdělávací aktivity a workshopy spojené s Filmoukou a zaváděním audiovizuální výchovy do škol budou pokračovat také během podzimu. Nově tomu napomáhá podrobná a volně dostupná metodická příručka pro učitele.

Filmouka přináší zábavného interaktivního průvodce světem filmu pro děti druhého stupně základních škol (ale nejen pro ně). Je vizuálně pestrá a přehledná, důvtipně využívá komiksové stripy a čtyři kreslené postavy v roli průvodců a přes QR kódy je propojená s multimediálním webem plným filmových ukázek a úkolů. Právě tuto komplexnost i promyšlený vizuální koncept, na němž se podílel také Jaromír 99, porotci soutěže ocenili. Výhodou Filmouky je také to, že se podle ní dá učit ve škole v doprovodu učitele, ale děti si ji mohou číst i jen tak doma v pokojíčku – s rodiči i bez nich.

„Fakt, že v soutěži o nejkrásnější dětskou knihu zvítězila učebnice, svědčí o tom, že se s Filmoukou podařilo dosáhnout cíle – tedy nabídnout učebnici, která nebude učebnicí v pravém slova smyslu, ale spíše zábavnou encyklopedií, průvodcem i zásobníkem zábavy a interaktivních úkolů. Dnešní děti jsou audiovizuální generací, pohyblivý obraz je obklopuje, a budeme proto moc rádi, pokud učitelé najdou čas a cestu, jak filmovou výchovu funkčně a zábavně propojit například se svými hodinami češtiny, dějepisu, výtvarné výchovy, občanské výchovy a mnoha dalších,“ říká ředitel vydavatelství Aleš Prstek.

Film ve výuce je trendy. Pomůže metodická příručka i školení a workshopy

Za Filmoukou autorsky stojí kolektiv Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu. Celá v českém prostředí ojedinělá učebnice je důležitým materiálem, díky němuž mohou rozvíjet své vzdělávací aktivity učitelé základních škol, je ale určena i pro volnočasové spolky i kulturní zvídavou veřejnost.

„S tím, jak se postupně mění rámcové vzdělávací programy ve školách, se nám otevírá čím dál více příležitostí, jak včlenit film do výuky. Učitelé však častokrát mají obavy, jak audiovizuální výchovu pojmout a do svých předmětů zařadit. Proto jsme tady my, abychom jim pomohli. Budujeme a posilujeme náš tým lektorů a tutorů tak, abychom mohli působit ve všech krajích. Máme připraveny různé typy školení a workshopů. Stačí nás oslovit a připravíme setkání co nejvíce na míru,“ říká předsedkyně Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu Lucie Hlavicová.

Podrobnější informace najdou ředitelé, učitelé a lektoři na stránkách www.filmouka.cz. Tamtéž si mohou zdarma stáhnout také komplexní metodickou příručku k Filmouce.

V příštích dnech se zájemci mohou zúčastnit například kreativních workshopů s Filmoukou na mezinárodním dokumentárním festivalu Ji.hlava či na prodejní knižní výstavě Book Me v Praze (9. listopadu).

Egon Havrlant