Nečekaně i tři hlasy opozice pro Oklešťka. Olomoucký kraj má od pondělí staronového hejtmana

Ladislav Okleštěk je znovu hejtmanem Olomouckého kraje. Koalice ANO s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných disponuje v krajském zastupitelstvu většinou 31 hlasů, pro jeho zvolení hlasovalo 34 zastupitelů. Pro tedy byli i tři opoziční zastupitelé.

OKleštěk na ustavujícím zasedání nové krajské reprezentace také potvrdil, že se nevzdá mandátu poslance, a bude zastávat obě funkce. OKleštěk bude mít sedm náměstků, jimiž jsou Vladimír Lichnovský, Monika Hryzbilová, Martin Škurek, Irena Blažková, Bohuslav Hudec, Svatopluk Binder z hnutí ANO a Pavel Jelínek z SPD. Neuvolněnými členy krajské rady jsou Jana Konvičková a Petr Vrána z oba ANO a Dan Chromec z SPD.

„Protože většina členů nového vedení kraje má bohaté zkušenosti z komunální či krajské politiky, můžeme se společně okamžitě pustit do práce. Není na co čekat, máme před sebou velké výzvy. Naší první prioritou bude obnova území, které v září letošního roku postihly povodně,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Kromě hejtmana volili zastupitelé také novou krajskou radu a náměstky, kteří budou zodpovídat za jednotlivé oblasti, jako je například doprava, sociální věci nebo investice. Současně bylo také rozhodnuto o zřízení funkce uvolněného zastupitele Olomouckého kraje, který bude mít na starosti koordinaci a obnovu zaplavených území po povodních. Tuto funkci bude vykonávat Miroslav Adámek.

Mezi priority nového krajského vedení, mimo už zmiňované obnovy území po povodních, bude patřit oblast investic, lepší dostupnost zdravotnické péče, rychlejší opravy krajských silnic, změny v nastavení dotací, efektivnější podpora soukromého sektoru a pružnější rozvoj sociálních služeb. Tématem z oblasti životního prostředí je například podpora výstavby takzvaných suchých nádrží a dalších opatření, která dokážou zadržet vodu v krajině a snížit tak následky ničivých záplav.

Kdo jsou noví krajští radní?

Prvním náměstkem nového hejtmana bude Vladimír Lichnovský. I on bude kumulovat funkce, zůstává i náměstkem primátora Přerova. Stavební inženýrka Monika Hryzbilová bude mít na starosti sport, kulturu a památkovou péči, právník a vysokoškolský pedagog Martin Škurek potom oblast sociálních věcí a záležitosti seniorů. Náměstkyní hejtmana pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství bude Irena Blažková, dotace a dopravu bude řídit Bohuslav Hudec. Resort školství a cestovního ruchu získal Svatopluk Binder, strategický rozvoj a IT oblast bude řídit Pavel Jelínek z SPD.

Vlastimil Blaťák