Multimilionář s černými stavbami vesele sabotuje kontroly úřadů. Za šest let obstrukcí dostal symbolickou pokutu 80 tisíc

Olomoučtí úředníci vyměřili prostějovskému podnikateli Petru Kubovi, který za téměř rok a půl obstruování a záměrného vyhýbání se neumožnil žádnou z 18 vypsaných kontrolních prohlídek svých staveb v areálu společnosti Kentaur Saddlery, pokuty v celkové hodnotě jen úsměvných 80 tisíc.

Celková výše uložených pokut a postihů Stavebním odborem Magistrátu města Olomouce (na základě dostupných informací od olomouckého magistrátu, o které si požádal Nadační fond proti korupci) je 120 000 Kč. Z těchto 120 tisíc bylo pravomocně potvrzeno Krajským úřadem Olomouckého kraje uhradit zatím jen 80 tisíc.

I přestože se celková částka 120 000 Kč na pokutách může na první pohled zdát vysoká, byla udělena za neuvěřitelných 18 neumožněných kontrolních prohlídek během skoro roku a půl, co Kuba odmítá úředníky vpustit do areálu své firmy. Neumožnění jedné kontrolní prohlídky tak průměrně vychází na pokutu v symbolické hodnotě nějakých 6 667 Kč. Výše těchto pokut je nedostatečná jednak proto, že zjevně neodrazuje manžele Kubovi od dalších obstrukcí a také proto, že kdyby si měl všechny nelegální stavby někde jinde pronajmout, stál by jej pronájem násobně více.

Pro podnikatele Kubu jsou to zanedbatelné peníze. Podle údajů z účetních uzávěrek výročních zpráv se jedná o směšné postihy, firma totiž jen za rok 2023 vykazuje aktiva v celkové hodnotě okolo 61 miliónů Kč a vlastní kapitál v řádu 57 miliónů Kč.

Úředníkům je to zjevně jedno. Mohli by ukládat pokuty až do výše 50 tisíc. Podnikatel je koncem září opětovně nevpustil na další 3 kontroly, a zase se nic neděje.

Zákon delegovanému olomouckému magistrátu umožňuje neohlášené kontrolní prohlídky provádět klidně každý druhý den a uložit za každé neumožnění kontroly pokutu až do výše 50 000 korun. 26.září letošního roku měly proběhnout další tři kontroly a ani ty ing. Kuba ani jeho manželka Gabriela úředníkům neumožnili.

Manželé Kubovi, co se týká obstruování a vyhýbání se různým druhům kontrol, se ohánějí přitom stále stejnými výmluvami a důvody, proč úředníky do areálu firmy vlastně nikdy nepustit. Buď podávají námitky podjatosti, na základě kterých odmítají úředníky do firmy vpustit, přičemž se tyto námitky ukáží vždy jako nedůvodné nebo si vymýšlejí různé očividně zástupné důvody, kdy se nedostaví na tyto kontroly, ať už z důvodu údajné nemoci, nenadálých cest, návštěv lékařů apod. I při poslední sérii kontrolních prohlídek ze dne 27. září se manželský pár odkazoval na cestu k lékaři, jak má redakce doloženo v přeposlané e-mailové korespondenci mezi právním zástupcem manželů Kubových a referentem olomouckého magistrátu.

Že není všechno, jak má být, si povšiml i Nadační fond proti korupci, který se kauzou nečinnosti úřadů v této věci dlouhodobě zabývá. „Důkazy o tom, že podnikatel Kuba dlouhodobě nezákonně používá černé stavby, leží dokonce i v šanonech samotného olomouckého magistrátu. Pořídili a zdokumentovali je samotní zaměstnanci dokonce dvou různých úřadů a to na pozemku č. 13/4 v Domamyslicích. Jiní úředníci některé důkazní materiály neberou v potaz a jako neopodstatněné je z jakýchkoli dalších úředních úkonů vyloučili,“ uvedli pracovníci Nadačního fondu.

Chronologie případu

Leden 2023: Na Magistrát města Olomouce (MMO) byl podán podnět k vydání výzvy k bezodkladnému ukončení užívání nelegální přístavby skladu podnikatele Kuby.

Duben 2023: Krajský úřad Olomouckého kraje (KÚOK) pověřil MMO, aby věc posoudil.

Květen 2023: Úředníci MMO 1.vypsanou kontrolu zrušili z důvodu podané námitky podjatosti Ing. Kuby

Červenec 2023: Podáno opatření proti nečinnosti MMO na KÚOK.

Září 2023: KÚOK informoval, že prodlení na straně MMO bylo způsobeno druhou námitkou podjatosti Kubových a také tím, že podnikatel Kuba za poslední půlrok několikrát změnili účel užívání skladu i nelegální stavby. KÚOK přikázal MMO provést kontrolní prohlídku do 30 dnů.

Říjen 2023: Úředníci MMO zrušili i 2. vypsanou kontrolní prohlídku z důvodu podané 2. námitky podjatosti Petra Kuby

Leden 2024: Úředníci MMO se dostavili na sérii 3 jednotlivých kontrolních prohlídek několika staveb podnikatele Kuby. Právnička Řehůřková, která podnikatele zastupuje, na místě uvedla, že podali již 4. námitku podjatosti a kontrola proto ze strany manželů Kubových nebyla umožněna. Poté byla stanovena další kontrolní prohlídka na 15. února 2024.

Únor 2024: Ani 4. série kontrolních prohlídek opět nebyla provedena, protože podnikatel Kuba kontrolory na svůj pozemek odmítl vpustit.

Březen 2024: Stejně tak 5. série kontrolních prohlídek opět nebyla umožněna, protože podnikatel Kuba kontrolory znovu na svůj pozemek odmítl vpustit..

Duben 2024: Ani 6. série kontrol opět nebyla provedena, protože podnikatel Kuba kontrolory na svůj pozemek opět nevpustil. Do té doby nebyla stále uložena manželům Kubovým žádná pokuta.

Srpen 2024: 7. série vypsaných kontrol dopadl jako vždy – úřední činnost byla opět ze strany Kubových neumožněna

Září 2024: Ani 8. série kontrolních prohlídek nebyla provedena, manželé Kubovi se ani nyní ke kontrole svých staveb nedostavili, oba prý zároveň museli k lékaři.

10. říjen 2024: naplánovaná další série kontrolních prohlídek

 

Vlastimil Blaťák