Lampy na Horním náměstí se vracejí před soud. Vše, co se podařilo dohodnout, je pryč, říká architekt

Z už téměř hotové dohody zpět na úplný začátek. Tak nyní dopadl letitý soudní spor mezi architektem Šépkou a městem Olomouc ve věci osvětlení Horního náměstí. „Přiznám se, že jsem z jednání s politiky rozčarován a logice jejich jednání přestávám rozumět,“ uvedl pro Hanácké novinky architekt Jan Šépka.

Příští týden ve čtvrtek se znovu od začátku rozjíždí soudní spor ve věci lamp veřejného osvětlení na Horním náměstí v Olomouci.

„Přiznám se, že celé věci vůbec nerozumím. V roce 2014 bývalý primátor Martin Major nechal bezdůvodně vyměnit stávající osvětlení za typové nevzhledné lampy. Město Olomouc v soudní při nedokázalo vysvětlit, proč došlo k výměně lamp, stejně tak nikdo nedokázal vysvětlit, proč byly původní funkční lampy sešrotovány,“ uvedl architekt Šépka.

Vznikl nový prototyp lampy. Dohoda pak padla, věc se proto vrací k soudu

Situace tehdy nutně vyvolala debatu o nakládání s veřejným majetkem a samozřejmě také položila otázku, kdo škodu uhradí. Soudní znalec jednoznačně potvrdil, že původní lampy byly součástí ucelené koncepce a jejich odstraněním bylo poškozeno autorské dílo.

„Soud mi tedy dal za pravdu a mělo dojít k omluvě ze strany města i finančnímu vypořádání,“ uvedl Šépka.

V rámci mimosoudního jednání se ale nakonec podařilo v roce 2019 vytvořit nový prototyp lampy s nepřímým osvětlením. „Velikost odrazné plochy se podařilo zmenšit zhruba o třetinu a oproti původnímu řešení byl také inovován typ světelného zdroje. Vše tedy směřovalo k tomu, že se na Horní náměstí podaří instalovat původně zamýšlené atypické lampy. Nyní se tedy vracíme na úplný začátek soudního sporu a vše, co se podařilo dohodnout, je nenávratně pryč,“ říká architekt.

Vlastimil Blaťák