Čtyřicet budoucích vojáků darovalo krev. Na transfúzku do Šumperka přijela celá škola

Vysoká poptávka pro transfúzních přípravcích ze stran nemocnic neklesá ani v říjnu. Na pomoc s nízkou zásobou krve ve zdravotnických zařízeních přijeli ve středu 16. října 2024 do Transfúzní služby v Šumperku studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové. Darovat nejcennější tekutinu se rozhodlo 40 studentů.

„Pomoc ve formě dárcovství krve je u studentů této školy již tradicí. Můžeme se spolehnout, že pokaždé, kdy k nám přijedou, nepůjde pouze o jednotlivce. Naopak to vypadá, že přijela celá škola! Je to úžasné a studentům i vedení školy patří velké díky, že si udělali čas a přijeli k nám na Transfúzku do Šumperka,“ vzkazuje Václav Kokeš, předseda představenstva AGEL Transfúzní služby.

Autobus putující až z Moravské Třebové zastavil u budovy nové Transfúzní služby v 7 hodin ráno a vystoupilo z něho na odběr přesně 40 studentů, z toho 22 bylo prvodárců. „Dnes jsme tak navýšili zásoby o krásných 18 litrů plné krve. Díky těmto našim parťákům mají lidé, kteří krev nutně potřebují, vyšší šanci na rychlé zotavení a často i na záchranu života,“ doplnila Monika Bartošková, vedoucí pověřená sestra Transfúzní služby v Šumperku.

Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě primární funkce – vzdělávání, zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. Škola se proto podílí na tematicky zaměřených akcích Armády ČR a v rámci regionu spolupracuje s řadou civilních subjektů. Pomoc druhým je tedy jejich krédem.

AGEL Transfúzní služba Šumperk i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně.

Radka Miloševská