Zvrat v jednáních: Na Olomoucku se schyluje k „pětikolce“ s ANO, oficiální oznámení přijde zítra

Koaliční vlády nad Olomouckým krajem se bude se vší pravděpodobností účastnit SPD, které kandidovalo v koalici s Trikolórou, PRO a Svobodnými. Vyplývá to z prohlášení, která přicházejí ze sekretariátů jednotlivých politických stran. Oficiální oznámení o složení nvé krajské koalice se očekává zítra po poledni na tiskové konferenci, kterou do Prostějova svolal štáb hnutí ANO.

Občanští demokraté budou podle vyjádření Martina Majora (ODS), které zveřejnil v pátek večer na svém facebooku, v následujícím období v Olomouckém kraji opoziční stranou.

„Od sečtení volebních výsledků jsme absolvovali několik jednání s dalšími volebními stranami. K jednání nás mimo jiné oslovilo vítězné hnutí ANO. Jeho představitelé nám nabídli účast na tříčlenné koalici ve složení ANO-ODS-SPD. Tuto nabídku jsme jasně odmítli, což jednohlasně potvrdila i Regionální rada ODS v Olomouckém kraji. Nemůžeme vyměnit naše principy za účast v krajské koalici, a proto budeme nadále bojovat za náš kraj z opozičních lavic,“ uvedl Major.

Oficiální oznámení zítra, netradičně v Prostějově

Nikoli v krajské metropoli Olomouci, ale v okresním Prostějově dojde v sobotu po poledni k oficiálnímu oznámení dohodnuté koalice. Tisková konference, kterou médiím avizoval sekretariát hnutí ANO, je svolána na 14. hodinu. „Pan Ladislav Okleštěk s kolegy vás seznámí s výsledky koaličních jednání po volbách do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje,“ uvedl Milan Passinger, krajský manažer ANO.

Pravděpodobné koaliční strany se zatím k dohodě nijak nevyjadřují. Nyní pravděpodobná koalice by tak měla pět členů, kromě vítězného hnutí ANO i SPD, Trikolóru, PRO a Svobodné, tyto strany kandidovaly v rámci společného koaličního projektu.

Vlastimil Blaťák