Zaměstnávám stovky, lidí, platím tady daně, ale úředníkům nestojím za zvednutí telefonu, říká Richard Zedník z Nutrendu

Rekonstrukce Chválkovické ulice, která probíhá od začátku září, odvedla dopravu na složitou objízdnou trasu přes Droždín a Týneček. Společnostem, které sídlí v průmyslovém areálu na Železniční ulici, to přineslo zásadní organizační a ekonomické komplikace. Richard Zedník ze společnosti Nutrend počítá už nyní ztráty na stovky tisíc korun.

Jak a kdy jste se dozvěděl o chystané rekonstrukci Chválkovické ulice?

Dozvěděli jsme se to z médií. Žádnou oficiální informaci jsme od nikoho nedostali. Ani z radnice, ani z komise městské části, ani z Ředitelství silnic a dálnic. Uzávěra je tady poprvé, zatím jsme se s tím nikdy nesetkali, ale nevzpomínám si, že bych byl kdy informován o něčem, co město dělá.

Situace vás znatelně ekonomicky poškozuje. Zkuste mi o tom, prosím, něco říci.

Zaznamenali jsme citelný pokles počtu návštěvníků, kteří k nám do NUTREND WORLD pravidelně chodí. Týká se to především restaurace a fitness centra. Přesnou částku vám řeknu na konci měsíce, ale už teď registrujeme propad tržeb o nějakých pětatřicet procent. Už v průběhu srpna jsme například plánovali zapojit se do celorepublikové iniciativy Aktivní září na podporu zdravého životního stylu a pohybu. Připravili jsme na to spoustu zajímavých akcí, nainvestovali jsme peníze do marketingové podpory, klienti ale nyní nepřijedou, nebudou objíždět půl Olomouce, aby si zacvičili, i když jsme jim zvýhodnili vstup. Po deseti dnech jsem další připravované marketingové kampaně a propagaci Aktivního září zastavil. Všechna práce, všechny finance, všechno přišlo vniveč. Fitness centrum má dnes poloviční návštěvnost.

Dokážete vyčíslit vzniklé ztráty?

Budou to stovky tisíc.

Dotýká se to i výroby?

Výroby méně. Je pravda, že kamiony nám bloudí po Olomouci a hledají příjezdovou cestu. Spíše než výrobě to ale přineslo potíže našim zaměstnancům a celé organizaci naší práce. Lidé se dostávají pozdě do práce, nestíhají pak odpoledne vyzvedávat děti, potřebují odcházet dřív.

Jste v Olomouci významná společnost a významný zaměstnavatel. Kolik zaměstnáváte lidí?

Podnikám v Olomouci už třiatřicet let a Nutrend má v současné době celkem asi dvě stě padesát zaměstnanců. Odvádíme tady daně, které se z roku na rok vydatně zvedly, zvýšily se i ubytovací poplatky, které jsou od letoška na 50 korun. Tyo odvádíme městu. Také proto mě velmi mrzí ten přístup. Nemluví s námi ani ze své iniciativy, ani poté, co jsou k tomu vyzváni.

Jaké chování města vůči všem firmám zde ve Chválkovicích, kterých se to dotýká, byste nyní považoval za adekvátní? Je to omluva, vstřícnější komunikace, nebo přímo a bez dalšího otevření ulice Na Zákopě?

Otevření ulice. Je široká, naprosto nechápeme, proč je zavřená. Lidé stejně jezdí zákazem. Omluvu neočekávám, nicméně bych byl raději, aby se na radnici z té situace spíše poučili. Ztráty jsou denodenní, a není to vůbec příjemné. A pokud se něco děje v blízkosti našich areálů, měli bychom s tím být seznámeni. Stačí přece zvednout telefon.

Vlastimil Blaťák