Začínají krajské volby. V mimořádné povodňové situaci přichází pokus o opakování koaliční izolace ANO

Dnes začínají krajské volby. Mimořádně tíživá povodňová situace zřejmě přinese v severních částech kraje potíže s jejich organizací, a lze očekávat soudní napadnutí volebních výsledků. Na Olomoucku se síly stávající volební koalice pokusí zopakovat výsledek z před čtyř let, a vyloučit pravděpodobného nominálního vítěze, hnutí ANO, ze sestavování koalice.

Celostátní předvolební preference dávají ANO až 33%, což stačí na pohodlné vítězství, na druhé straně STAN, Spojenci 24, Piráti a ProOlomouc mohou všichni spolu dosáhnout výsledku ještě lepšího a zopakovat koalici v roku 2020. Jazýčkem na vahách zřejmě bude samosttaně kandidující Občanská demokratická strana, jejíž výsledek je v kraji po kauze Autostráda jen velmi těžko odhadnutelný.

Jesenicko může mít potíže s hlasováním, snaha o odklad voleb nevyšla

Obce a města na severu kraje mohou mít potíže s organizací voleb. Spousta škol, v nichž se hlasování odehrává, byla vytopena, a starostové narychlo organizují náhradní prostory. Problémem může být i složení volebních komisí, a samozřejmě i volební účast, která na Jesenicku zřejmě nebude vysoká.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v týdnu uvedl, že kdyby se volby nekonaly, mohla by být napadána jejich legitimita. Podle něj na volbách budou spolupracovat hasiči, policie, statistikové. O organizaci voleb v postižených krajích jednal v úterý jednat krizový štáb.

Zákonný termín, kdy se mohlo datum voleb změnit, vypršel už v pondělí. Argumentem pro odsunutí termínu by podle prezidenta Petra Pavla bylo, kdyby nebylo možné zajistit regulérnost hlasování ve všech místech.

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha je v Listině základních práv a svobod stanoveno, že nelze překračovat jednotlivá volební období, jež určuje zákon. „Dle prolomení ústavním zákonem o bezpečnosti z roku 1998 je to možné učinit v mimořádných stavech až na dobu šesti měsíců. Musel by tedy být vyhlášen skutečně nouzový stav,“ přiblížil okolnosti Gerloch.

Průběh voleb budeme sledovat.

Vlastimil Blaťák