Voda zaplavila nádraží v Mikulovicích, vlaky stojí. Nelze už ale zajistit ani náhradní dopravu autobusy

Extrémní srážky si už vyžádaly také rušení celé řady železničních spojů. Zaplavená je například železniční stanice v Mikulovicích na severu kraje, z důvodu nesjízdnosti silnic ale do oblasti nyní nelze zajistit ani náhradní autobusovou dopravu.

Rozvodněná Bělá dosáhla v Mikulovicích extrémního povodňového stupně ve čtyři hodiny odpoledne a zaplavila mimo jiné vlakové nádraží, takže železniční doprava z Jeseníku stojí. Zaplaveno je i nádraží ve Městě Albrechtice a některé další úseky na trati, náhradní autobusovou dopravu v úseku Jeseník – Jindřichov ve Slezsku přitom ale není možné zajistit z důvodu nesjízdných silnic v obci Písečná. Informaci potvrzují České dráhy i na svém webu. „Kvůli nesjízdnosti silničních komunikací nemůže být z Krnova do Jeseníku zavedena náhradní autobusová doprava,“ informují.

Z Olomouce se z důvodu zaplavení trati nelze vlakem dostat ani do Opavy, v důsledku dešťů sesunutá zemina na trati dále zastavila provoz na trati Hanušovice – Staré město pod Sněžníkem. Vlaky nejezdí ani do Javorníka, ostatní spoje, i zkrajské metropole Olomouce, často nabírají hodinová zpoždění.

Aktuální informace o provozu vlakové dopravy najdete na interaktivní mapě Správy železnic.

Problémy budou mít i autobusové linky, které již v okrese Jeseník nevyjedou. „Situace na severu kraje je opravdu vážná. Autobusové linky v této lokalitě, které jsou vyjeté, dojedou do cílových stanic, nové vyjíždět nebudou. Spousta silnic je zatopených, některé poškozeny. Linky budou obnovovány postupně, jakmile to situace dovolí,“ inormovala krajská mluvčí Vladimíra Hascisková.

Vlastimil Blaťák