V polském Paczkowě se protrhla hráz jezera, oblast mezi Javorníkem a státní hranicí hlídá armáda s vrtulníky

Děsivá zpráva přišla večer z polského Paczkowa, který leží kousek za státní hranicí u Javorníku. Protrhly se tam břehy Topolského jezera, voda zaplavuje široké okolí a celou oblast hlídá armáda. Kolem hranice létají vrtulníky, obyvatelstvo je urychleně evakuováno.

Z důvodu zničeného povodňového přepadu na nádrži vyhlásil starosta Paczkowa Artur Rolka okamžitou a absolutní evakuaci obyvatel dolní části města Paczków, dolní části Kozielna, a dolní části Starého Paczkowa. „Voda prorazila hráz u nádrže Topola. V současné době se stav nádrže nezměnil. Část obce Kozielno je evakuována,“ informovala polská policie.

Město a obec Otmuchów dále podle informací severu Wirtualna Polska informují, že podaly vojvodství žádost o vyslání „obojživelných vozidel pro evakuaci lidí a dalšího plovoucího zařízení, které může dodávat vodu a potraviny“. 

Retenční nádrž Topol na Kladské Nyse je jedním ze čtyř jezer v oblasti. Její prasklina znamená, že voda nyní rychle poteče do nádrže Kozielno a odtud do měst Otmuchów a Nysa.

Území České republiky by katastrofální havárií na polské straně ohroženo být nemělo, mezi hladinou Topolského jezera a Javorníkem je přibližně 40 výškových metrů.

Vlastimil Blaťák