Top 10 faktů, před které nás postavily krajské volby

10. Propadák Pirátů

To nepotřebuje komentář. Kdyby byli v koalici se STAN jako minule a nedělali hrdiny samostatnou kandidátkou, třeba by přepočet na mandáty vyšel zcela jinak. Ale chytrému napověz…

9. Jesenicko nehlasovalo jinak

To je velmi podstatný bod. Očekávalo se, že nízká volební účast v regionech stižených povodní zamává s volebními výsledky. Nestalo se tak, a čísla z Jesenicka vycházejí velmi podobně, jako ve zbytku kraje. Je to důležitá zpráva, i co se týče regulérnosti voleb.

8. Záhada obce Bílsko

Že (skoro) všude vyhrálo ANO o parník? Jistě. Že se najdou obce, kde tomu tak nebylo? Ano, sporadicky. Ale v Bílsku skončila Oklešťkova partaj až čtvrtá!! se ziskem pouhých 12,67%. To prosím při čtyřicetiprocentní voličské účasti. Co je v Bílsku jinak, než ve zbytku kraje?

7. „Mluvčí“ Okleštěk a totalita na cestě

„Nesmíme žádným významným způsobem omezit nebo okleštit náš volební program,“ pravil lídr ANO Ladislav Okleštěk při dotazu na možné koaliční partnery. Když si odmydlíme to, že je to vtipné, zbývá už jen doplnit vedoucí úlohu ANO do Ústavy. Zřejmě bude okleštěn menší koaliční partner. Pánbů s námi a zlý pryč.

6. Sociální demokraté neuspěli

Návrat sociální demokracie, alias koaličního uskupení Hlas pro náš kraj se nekoná. V souvislosti s břídilským výsledkem ODS to jasně znamená, že staré devadesátkové strany jsou už zkrátka na ústupu, a nespasí je zřejmě nic.

5. SPD chce vládnout

Radim Fiala ohlásil po zveřejnění výsledků ambici teď v kraji vládnout. Tím je shrunuta celá povolební situaci, kdy si hnutí ANO bude vybírat mezi ODS a SPD. Nepředstavitelné si teď klidně představte.

4. Staněk se už nevrátí

Jen 2,4%, a nejméně oblíbený primátor olomoucké historie se už nevrátí. Dnešek je už konečná. Konečná… Konečná… Konečná? Prosím, radši ne.

3. Návrat komunistů nikdo nečekal

Jenže komouši teď uspěli v jedenácti krajích. Je mezi nimi i Olomoucký, dějiny jdou v této zemi nazpátek.

2. ODS na sestupné trajektorii

8,64% není to, co by si občanští demokraté v kraji představovali. Minule to bylo 10,36%. A také letošní výsledek 9,72% jen za krajskou metropoli je nižší, než jaký byl minule, i když jenom těsně. Strana nabírá sestupnou trajektorii, a příště může následovat sociální demokraty do nejhlubšího suterénu.

1. 40% lidí volilo Faltýnkovy deníčky

40% lidí volilo na Olomoucku Faltýnkovu deníčky. 40% lidé volilo na Olomoucku Oklešťkovu selfie tyč. 40% lidí volilo na Olomoucku proti řece Bečvě. 40% lidí volilo na Olomoucku pána s fetišismem pro hasiče. 40% lidí na Olomoucku nevuidělo alternativu.