Suchánek vyzývá svého nástupce, aby nekumuloval funkce. Ten už se vyjádřil, že je bude kumulovat dál

Povolební situace je v Olomouckém kraji jasná, bez hnutí ANO není možné sestavit krajskou vládu. Současný hejtman Josef Suchánek (STAN) vyzval v sobotu večer svého pravděpodobného nástupce Ladislava Oklešťka, aby se stoprocentně věnoval kraji a aby nekumuloval funkce, jako během svého minulého hejtmanského angažmá.

Výsledek ANO se podle stávajícího hejtmana Suchánka zrodil z kritiky celostátní politiky. „Tak velký nárůst nemůže být vyplývat z jejich působení v kraji. Povedlo se jim vzbudit averzi vůči vládě a využít zklamání obyvatelstva,“ uvedl Suchánek.

Svého pravděpodobného nástupce v křesle hejtmana pak vyzval, aby nekumuloval funkce hejtmana a poslance. „Chtěl bych vyzvat budoucího hejtmana, pokud to bude pan Okleštěk, aby se stoprocentně věnoval Olomouckému kraji. Ve svém minulém hejtmanském období většinu času bohužel věnoval sněmovně,“ uvedl pro Hanácké novinky Suchnánek.

Okleštěk však již během sobotního večera stačil odmítnout, že by na poslanecký mandát rezignoval. „Do Sněmovny jsem šel se 8,5 tisíci preferenčních hlasů, a to jsem byl hejtman. Lidé mi tu podporu dali. Teď už rok zvládnu bez problému s tím, že v Praze bude potřeba hodně přitlačit na to, abychom dokázali dát do pořádku povodní postižené území na Jesenicka. Nevidím teď důvod pokládat mandát,“ uvedl Ladislav Okleštěk ve vyjádření pro Olomoucký Deník.

Vlastimil Blaťák