Olomouc uzavírá ulice podél řeky, z Holice na Nové sady od odpoledne neprojedete

Voda v řece Moravě začala v Olomouci v pondělí znovu stoupat. Současné předpovědi jsou relativně optimistické, předpokládají dvacetiletou vodu, s ohledem na nasycenost půdy a výšku spodní vody je ale situace neodhadnutelná.

Během odpoledne došlo v Olomouci k uzavření ulic U rybářských stavů a posléze i Keplerovy na Nových sadech, kde hrozí, nebo už místy nastalo zalití. „Pro celé území města stále platí varování před spodní vodou. Důrazně doporučujeme vyklidit sklepní prostory,“ uvedlo město Olomouc na webu.

Uzavřen je již také Chomoutov.

Silniční most na Nových sadech je uzavřen, neprojedete

„Neděje se v tuto chvíli nic vážného, probíhají pouze práce se zpevňováním hráze, která je aktuálně budovanou protipovodňovou ochranou. V tuto chvíli je silnice od Holice na Nové sady uzavřena, jde o preventivní opatření,“ uvedla na místě pro Hanácké novinky Radka Štědrá z kanceláře tajemníka olomouckého magistrátu.

Dle stávajícího modelu by výška hladiny v profilu Nové Sady měla dosáhnout 4,7 metru, a na této úrovni kulminovat. Dojít by k tomu mělo ve středu v brzkých ranních hodinách. „Stále platí výstraha, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy, jelikož se bude opravdu jednat o obrovský objem vody a bude takto kulminovat i několik dní. Rovněž je třeba upozornit na riziko unášených předmětů pod hladinou, které mohou představovat nebezpečí pro osoby, které se rozhodnou provozovat adrenalinové vodní sporty,“ upozornil primátor města Miroslav Žbánek. Ten zároveň poděkoval všem, kteří se na protipovodňových opatřeních podílejí. „Obrovské poděkování patří dobrovolným hasičům města, kteří jsou všude, kde je potřeba, ať už u pytlování písku či stavění mobilního hrazení v Chomoutově. Zároveň děkuji dobrovolným hasičům z jednotek Chválkovice, Droždín a Topolany, které pomáhají v oblasti Jesenicka, kde byla situace tragická.“

Hrozí spodní voda, zajistěte sklepy

Všechna dosavadní opatření byla spíše preventivní, protože povodňová vlna se na Olomouc skutečně valí až v tuto chvíli. A ačkoli se podle předpovědí hydrometeorologů očekává povodeň pod hranicí dvacetileté vody, tedy té z roku 2006, platí pro celé území Olomouce varování před spodní vodou. „Zaplavení podzemních a suterénních prostor lze očekávat skutečně na celém území města. Občané i firmy by si tyto prostory měli zabezpečit, odstranit odtamtud cenné věci a především se připravit na možnost, že až do konce týdne může docházet k výpadkům elektřiny a ohrožení jejich provozu,“ doplnil tajemník povodňové komise Jan Langr.

Proti spodní vodě by si měli občané zajistit také svoje vozidla. „Není třeba hromadně přeparkovávat na celém území města. Spíše jde o to, nenechávat vozidla v níže položených místech, kde hrozí vzedmutí spodní vody. V tomto ohledu vycházíme občanům vstříc a od pondělí až do pátku zavádíme bezplatné parkování v zóně B2, včetně parkoviště Legionářská,“ podotkl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Stále také platí možnost vyzvednout si písek v areálu technických služeb v Libušině ulici. Obyvatelé Olomouce si mohou písek buď nabrat do vlastních pytlů, pro ty, kteří pytle nemají, mohou dostat až deset pytlů na jednu nemovitost. Písek bude na tomto místě k dispozici v pondělí od 12 do 19 hodin, v úterý pak od 7 do 19 hodin. Pro obyvatele Chomoutova platí možnost vyzvednout si pytle s pískem ve zdejší hasičské zbrojnici.

Vlastimil Blaťák