Obránci zvířat protestovali v Litovli proti utrpení kuřat chovaných pro supermarket Albert

Prostranství před supermarketem Albert v Litovli se stalo dějištěm tichého protestu Obránců zvířat (OBRAZ). Protest poukázal na životní podmínky kuřat, která Albert prodává pod svou značkou „Albertovo čerstvé. Tichý protest s transparenty byl součástí celorepublikové kampaně Albertova krutost.

Přestože se jednalo o tichý protest, akce budila značnou pozornost zákazníků, kteří směřovali do supermarketu Albert. Obránci zvířat drželi výrazné transparenty a rozdávali lidem letáky. Kolemjdoucí si transparenty fotili a také neskrývali své zděšení z toho, jak to ve velkochovech chodí.

Jsem tady, protože chci lepší svět pro zvířata, protože i kuřata si zaslouží lepší život. Je to běh na dlouhou trať, ale někde se začít musí. Mělo by nám jít o víc než o peníze,“ říká účastnice protestu Pavla.

Je opravdu hrozné, že jsou ta kuřata vyšlechtěna tak, že jdou za měsíc na porážku a že se sotva udrží na nohách. Nemají žádné světlo, celé dny se povalují ve vlastních výkalech,” dodává další protestující Viktor.

Kampaň Albertova krutost poukazuje i na fakt, že kuřecí maso, které Albert v ČR prodává jako „prémiovou kvalitu“, je pro něj v zemích na Západě nejnižším standardem. Obránci zvířat upozorňují rovněž na to, že zatímco na Západě se Albert zavázal ke zlepšení životních podmínek kuřat, v České republice vydělává na jejich utrpení.

Supermarket Albert stále prodává kuřata z těch nejkrutějších chovů, a to i přes to, že v jiných zemích s tím už přestal. Zvířata si ale kvůli ziskuchtivosti Albertu nezaslouží celý život trpět v temných halách namačkaná hlava na hlavě, popálená od vlastních výkalů a zmrzačená bezohledným šlechtěním. Stejně jako si Češi nezaslouží být zákazníky druhé kategorie, které z nich Albert dělá,” říká vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan.

Za zlepšení podmínek pro kuřata se postavily už desítky tisíc lidí, mezi nimi i známé osobnosti jako Václav Neužil, Nikol Štíbrová nebo Honza Musil.

Tisková zpráva