Kruh kolem vykutáleného majitele se stahuje. Ubytovnu na Bělidlech už řeší nejvyšší státní orgány

O otřesných podmínkách v ubytovně pro sociálně slabé v Olomouci na Libušině ulici, o nichž jsme informovali v létě, už vědí státní úřady, a začínají se alarmujícím případem zabývat. V objektu bydlí výrazně více osob, než kolik povolují stavební předpisy, provozovatel ale bere od všech „nadbytečných“ osob peníze z příspěvku na bydlení.

Ubytovnu na Bělidlech řeší ministerstvi práce a sociálních věcí. Stalo se tak na základě podání advokátní kanceláře Kubečka&Hopkirk, která se v kauze angažuje a snaží se ochránit zájmy postižených klientů. Ti bydlí v objektu ve zcela nevyhovujících podmínkách. Stavební úřad na základě šetření snížil provozovateli počet ubytovaných osob tak, aby odpovídal stavebním předpisům, což se podle zjištění redakce stalo jen na oko. Ostatní klienti v objektu nocují v rozporu s předpisy dál a provozovatel od nich nadále přijímá peníze, které jsou jim propláceny Úřadem práce. Do věci se nyní vložilo ministerstvo.

Do věci se může vložit i NKÚ, a doporučuje poškozeným další postup

Jak sdělila redakci mluvčí Národního kontrolního úřadu Hana Kadečková, Njárodní kontrolní úřad, který také obržel podání zmíněné advokátní kanceláře, sice nemůže jednat na základě podnětů soukromých osob, vlastní činnost v dané věci ale nevylučuje.

Poznatky fyzických a právnických osob související s kontrolní působností NKÚ využívá úřad v rámci plánovaných kontrol jako doplňkový materiál. Podání, o kterém se zmiňujete, tedy NKÚ může ve své kontrolní činnosti využít uvedeným způsobem, a to v plánovaných kontrolách, zaměřených na hospodaření s prostředky státního rozpočtu určenými na dávky státní sociální podpory,“ sdělila redakci Kadečková.

Klientům ubytovaným v místě pak doporučuje obrátit se na Krajskou pobočku Úřadu práce ČR v Olomouci, případně na generální ředitelství Úřadu práce ČR, kterým přísluší provedení operativní kontroly v dané věci. „Upozorňujeme i na institut Veřejného ochránce práv, který působí k ochraně osob před jednáním úřadů, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, jakož i před jejich nečinností, a tím přispívá k ochraně základních práv a svobod,“ dodala Kadečková.

Zevrubná kontrola může přijít rychle, co ministerstvo?

Národní kontrolní úřad se podle jejích slov může celé záležitosti věnovat i v rámci plánované kontrolní akce č. 24/32 – Vybraný majetek státu a peněžní prostředky, se kterými je příslušný hospodařit Úřad práce České republiky. Má za cíl prověřit, zda Úřad práce České republiky hospodařil s vybraným majetkem státu a peněžními prostředky hospodárně, účelně, efektivně a v souladu s právními předpisy.

Ve věci začíná konat také ministerstvo práce a sociálních věcí, do jehož kompetence celý případ spadá. Neudržitelná situace, která v místě dlouhodobě panuje, pramení z celkové situace na poli sociálního ubytování na Olomoucku. Míst v ubytovacích zařízeních charity nebo města není pro všechny potřebné osoby dostatek, jejich funkci pak suplují soukromí provozovatelé, nad nimiž mají orgány samosprávy ztížený dohled.

Vlastimil Blaťák