Kliment dál pálí ostrými. Sigma vybojovala s Baníkem bod chvíli před koncem z penalty

Sedmé ligové kolo přivedlo na Andrův stadión ostravský Baník. Hostující fanoušci v úvodním choreu vzpomínali na svůj zápas v Olomouci přesně před dvaceti lety, kdy v roce 2004 právě na Andrově stadionu vybojovali titul, letošní derby ale skončilo na Andráku smírně.

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 2:2 (1:1)

Olomouc vstoupila do zápasu lépe a na dlouhé minuty zamkla Baník před jeho pokutovým územím. Baník se dlouho nemohl dostat do tempa, pokud se ale hostům podařilo dostat se do šance, byli nebezpečnější. Po půlhodině hry tak musel domácí několika vynikajícími zákroky zachraňovat Stoppen, varování ale Olomouc nebrala vážně a svoje zadní řady nepřeskupila. Ve čtyřiatřicáté minutě šla Sigma do vedení, kdy spolupráce Zorvana a Jana Klimenta zafungovala znovu na jedničku a olomoucký snajpr překonal Markoviče mezi nohama – 1:0. Přesto se domácím nepovedlo dohrát poločas za průběžného vedení a krátce před půlí bylo vyrovnáno – olomoucká obrana zaspala a Matěj Šín hlavou srovnal na 1:1.

Po změně stran bylo pro domácí ještě hůř – druhý gól Matěje Šína musel potvrdit VAR, hostující fanoušci na severní tribuně se ale dočkali a hosté vedli 1:2. Olomouc dál tlačila, Vodháněl dokonce orazítkoval břevno, nejblíže gólu byli ale opět hosté – úplně osamocený Ewerton hlavičkoval těsně vedle, vzápětí Stoppen zasahoval proti střele Klímy. Vysvobození pro Sigmu přišlo šest minut před koncem, kdy dostali domácí penaltu za faul na Zorvana a Jan Kliment oslavil svoje dnešní anrozeniny druhým gólem v zápase – 2:2. Rozhodčí nařídil dlouhé, sedmiminutové prodloužení, které slibovalo drama. A tribuny se dramatu dočkaly: nejprve Vodháněl trefil ze třiceti metrů tyč, vzápětí nebezpečně hlavičkoval Pokorný, vítězného gólu se ale tribuny nedočkaly a derby tak končí smírně.

Branky: 34. Kliment (Zorvan), 85. Kliment (pen.) – 43. Šín (J. Juroška), 50. Šín (Ewerton)

Karty: ŽK 45+2. Mikulenka (OLO), 89. Langer (OLO) – 38. realizační tým (OVA)

SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Dohnálek, Pokorný, Sláma (90+4. Slavíček) – Breite (C) (86. Israel), J. Spáčil (63. Langer) – Hadaš (63. Vodháněl), Zorvan, Mikulenka (46. Fiala) – Kliment.
Trenér: Janotka

FC Baník Ostrava: Markovič – J. Juroška, Chaluš, Frydrych, Kpozo – Rigo, Boula – Buchta, Šín (70. Kubala), Ewerton (C) – Tanko (70. Ji. Klíma).
Trenér: Hapal

Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Matoušek

Miroslav Hladiš