Co přináší nabídka investiční skupiny Kaprain olomoucké Sigmě? Přináší Jaroslava Luňáka

Zatímco veřejnost marně čekala již od konce loňské sezóny na jakékoli rozuzlení kauzy Sigma Olomouc a Blue Crow Sports Group, přišlo v úterý jako blesk z čistého nebe otnámení o jednání s investiční skupinou Kaprain. „Spolek SK Olomouc Sigma MŽ, jako majoritní akcionář olomoucké Sigmy, obdržel nabídku k zahájení jednání o odprodeji klubu od tuzemské investiční skupiny Kaprain. Výkonný výbor spolku na svém zasedání v pondělí 23. září tuto nabídku přijal,“ oznámila na svém webu poněkud úředně olomoucká Sigma.

Situace tak azčíná být krajně nepřehledná, i proto, že klub současně vydal oznámení o tom, že „na jednání dozorčí rady SK Sigma Olomouc a. s. byl v pondělí 23. září zvolen do představenstva společnosti Ing. Ondřej Navrátil, který tak doplní počet členů na pět.“ Má to jeden háček – nikdo pořádně neví, kdo je Ondřej Navrátil.

Podle serveru LinkedIn donedávna působil v manažerské struktuře Sigmy Lutín jako její finanční ředitel, více o něm nevíme.

Podivná hra s Američany. Kdopak je tu nechce?

O nabídce americké společnosti Blue Crow Sports Group se v Olomouci ví od jara, nabídka leží na stole už několik měsíců. Z klubu od počátku prosakují informace, že zájem o kapitálový vstup Američanů v Olomouci vlastně není, a na posledním jednání spolku měla být nabídka definitivně odmítnuta, čemuž – údajně – zabránil na poslední chvíli hlas předsedy spolku Beneše. Hlasování tak skončilo 6:6 a Američané jsou dále ve hře, jakkoli ti, kteří v klubu skutečně rozhodují, o ně zřejmě nestojí.

Podivuhodně ve stejnou chvíli ale došlo k oznámení zájmu společnosti Kaprain. „Spolek SK Olomouc Sigma MŽ, jako majoritní akcionář olomoucké Sigmy, obdržel nabídku k zahájení jednání o odprodeji klubu od tuzemské investiční skupiny Kaprain. Výkonný výbor spolku na svém zasedání v pondělí 23. září tuto nabídku přijal. Prvním výsledkem jednání by měla být indikativní nabídka předložená skupinou Kaprain,“ zní informace, zveřejněná na webu společnosti, stylisticky zcela totožná se zprávou, kterou ve stejné chvíli zveřejnila Sigma.

Co přináší nabídka Kaprain Sigmě? Přináší Jaroslava Luňáka

Skupina Kaprain má se sportovním světem jakési zkušenosti. Od roku 2019 vlastní hokejový klub HC Sparta Praha, dále hokejový klub HC Letci Letňany a také Ice Arenu Letňany a Kateřinky. S kopanou ale dosud žádné zkušenosti nemá.

Oznámení o zájmu Karla Pražáka, které zprostředkoval majitel hokejového Prostějova Jaroslav Luňák, člen výboru spolku Sigma a člen dozorčí rady akciovky Sigma, přineslo ve ale také stejném okamžiku, po dlouhých měsících mlčení, první informaci o odmítaných Američanech – dosud nezveřejněný posudek společnosti Grant Thornton údajně poukazuje na „kauzy“, které Blue Crow Sports Group obestírají. „Správně jedovatá slina s perfektním načasováním,“ okomentoval informaci jeden z šéfů olomouckých fanoušků.

Konkrétní nabídku přitom klub od Kaprain ještě ani nedostal. „Podle mých informací to není tak, že by se skupina Kaprain přihlásila o vstup do klubu, ale nabídku „zajistil“ člen výboru, kterému se náš zájem nehodí do krámu. Jestli má za úkol nás jen odradit, nebo to myslí vážně samozřejmě netuším. My zatím splnili vše, co po nás výbor požadoval, včetně eliminace a ošetření všech možných i nemožných rizik. Myslím, že pro Sigmu jsme partnerem s velmi zajímavou přidanou hodnotou, ale to si musí stávající majitel vyhodnotit uvnitř,“ uvedl překvapivě otevřeně pro server idnes Martin Chalupecký, zástupce společnosti Blue Crow v ČR.

Zvenčí se tak zdá, že jde o podivnou hru Jaroslava Luňáka, k níž ale v tuto chvíli neexistuje žádné oficiální stanovisko ani předsedy představenstva akciovky Sigma Konečného, ani předsedy spolku Beneše. Nevyjadřuje se ani nikdo z dozorčí rady, která by měla v nepřehledné situaci raději bystřit.

Vlastimil Blaťák