Chci být ombudsmankou lidí na Prostějovsku, říká kandidátka do Senátu Hana Naiclerová

V pátek a v sobotu si voliči na Prostějovsku vyberou, kdo je bude zastupovat v Senátu. Boji proti korupci se chce věnovat kandidátka do Senátu Hana Naiclerová, kterou Prostějované znají jako statečnou opoziční zastupitelku, která poukazovala na nepravosti místních šíbrů.

Naiclerová má více než 30 let zkušeností v oblasti financí, daní a účetnictví. Sedm let působila jako zastupitelka Statutárního města Prostějova. Upozornila třeba na pochybné machinace s dotacemi do hokeje, bojovala proti zastavění pole u Hloučely. Za svou práci v zastupitelstvu byla oceněna Cenou za odvahu Nadačního fondu proti korupci. V roce 2021 byla zvolena poslankyní. Jako místopředsedkyně kontrolního výboru se zaměřila na správné nakládání s veřejným majetkem, věnovala se podezřelému prodeji zámku Štiřín, podílela se na podobě zákona o ochraně oznamovatelů.

Co Vás přesvědčilo ke kandidatuře do Senátu?

Mnoho lidí, kterých si vážím, se na mě obracelo s tím, že bych měla kandidaturu zvednout. Že by měl kandidovat někdo, kdo vystupuje proti korupci a kmotrům, kdo v Prostějově dlouhodobě na tyto věci upozorňuje a bojuje proti nim. Často mi lidé říkali, že si ze stávající nabídky kandidátů do Senátu nemůžou vybrat a neví koho volit. Přesvědčila mě nakonec podpora, které se mi dostávalo nejen od starostů obcí na Prostějovsku, ale i u koaličních partnerů, senátora Václava Lásky a jeho hnutí SEN 21, u Zelených, u mnoha lidí v regionu, kteří neúnavně prosazují veřejné zájmy, bojují za životní prostředí, pracují pro své obce… Nebo u občanů, kteří roky pokazují na nevýhodný pronájem vodárenské infrastruktury na Prostějovsku, na to, že kvůli radním města v čele s primátorem máme drahou vodu a neinvestuje se do trubek, ale zisky odtékají do Francie. Proto jsem kandidaturu na poslední chvíli zvedla. Chci, aby Prostějovsko mělo dobrou senátorku.

Můžete nám říci více o vašich profesních zkušenostech a proč si myslíte, že vám pomohou v práci senátorky?

Mám více než 30 let zkušeností v oblasti financí, daní a účetnictví, necelé tři roky jsem poslankyní. V rozpočtovém výboru sněmovny jsem se podílela na tvorbě konsolidačního balíčku, zaměřuji se na hledání úspor ve státním rozpočtu, protikorupční zákony a zákony proti praní špinavých peněz. Jako místopředsedkyně kontrolního výboru se zaměřuji na správné nakládání s veřejným majetkem.

Proč právě tento volební obvod?

K Prostějovsku mám citové pouto, celý život zde žiji, vychovávám děti, pracuji a podnikám. Je pro mě přirozené kandidovat do Senátu právě zde, kde jsem doma.

Co považujete za největší problém vašeho obvodu a jak byste ho chtěla v Senátu řešit?

Mám pocit, že Prostějov i okolí toho trápí fakt hodně, a ráda bych lidem tady pomáhala, byla takovou jejich ombudsmankou. Kdybych měla zmínit jeden problém, který se řeší v Prostějově, ale i v některých jiných obcích, pak je to drahá kohoutková voda. Za to může dominantně prostějovská radnice, protože její představitelé před lety prosadili pronájem vodárenské infrastruktury nadnárodnímu koncernu, a zisk z vody proto odchází od zahraničí, místo aby se investoval do našich trubek. Navíc kvůli tomuto modelu není možné ani na opravu trubek čerpat evropské dotace. Je to vina konkrétních lidí z řad prostějovských komunálních politiků, kteří tento model prosadili jako zástupci většinového akcionáře prostějovských vodáren. Dále bych zmínila špatné životní prostředí, polétavý prach kolem Prostějova, nedostatek kvalifikovaných pracovních příležitostí. Jako senátorka budu na všechny tyto problémy upozorňovat, a snažit se zvedat tato témata i na celostátní úroveň. Primární rolí senátorky je ale podílet se na schvalování zákonů.

Pokud budete zvolena do Senátu, budete se věnovat původní profesi nebo jiným politickým funkcím? Anebo chcete být senátorkou naplno?

Budu senátorkou na plný úvazek. Jsem zcela proti kumulaci funkcí, hned po zvolení do sněmovny jsem se vzdala i mandátu prostějovské zastupitelky. Na rozdíl od některých mých protikandidátů mi není sympatické sedět na mnoha židlích v politice, ale věnovat se jedné funkci pořádně. Proto by mě ani nenapadlo letos kandidovat do krajského zastupitelstva, natož z čelního místa kandidátky. Tohle je něco, s čím opravdu nesouhlasím a mám osobní problém. Já taková nebudu.

Kdo je Váš největší soupeř v těchto volbách?

Do voleb nejdu proti někomu, ale za něco: prosazovat hodnoty a být dobrou senátorkou. Když už se ale ptáte, za své soupeře považuji ty, kteří jsou spjati s vedením města Prostějova, a jeho kauzami, ať už jde o prodej naší vody zahraničním koncernům, snahu zastavět pole u Hloučely, zastavět vnitroblok na Tylově ulici, vytunelovaným Národním domem. A mohla bych pokračovat….

Kromě politiky jste známá jako chovatelka moravských bílých hnědookých králíků. Můžete nám o tomto plemeni říct více?

Samozřejmě. Moravský bílý hnědooký králík je plemeno, které bylo vyšlechtěno v 80. letech 20. století v Prostějově. Vyznačuje se krásným bílým kožichem s hnědýma očima. Jsem hrdá, že mohu podporovat šlechtění tohoto jedinečného plemene.

Kromě králíků máte také psy, kočky a velké papoušky. Co vás na chovu zvířat nejvíce baví?

Chov zvířat je pro mě velkou vášní. Baví mě péče o ně, sledování jejich růstu a vývoje. Každé zvíře má svou osobnost a přináší radost do našeho domova. Navíc zvířata učí lidi trpělivosti, odpovědnosti a empatii.

Zadavatel / Zpracovatel: STAN