Vysílá Blaťák: Díl „Kde domov můj“ vás uvede do šokujícího prostředí sociálních ubytoven

Nový díl Vysílá Blaťák nechává stranou obvyklou satiru a bolestně tne do živého. Prozkoumali jsme prostředí na tzv. sociálních ubytovnách, a zjištění jsou strašlivá. Existuje nekonečná řada důvodů, proč by velká část těchto zařízení měla být okamžitě uzavřena.

Studii jsme provedli na soukromé ubytovně v Olomouci na Bělidlech. A rozhovory s klienty tohoto zařízení jsou naprosto šokující. Ubytovna „vyhovuje normám“, což se týká i ubytovaného počtu osob, načerno zde ale bydlí násobně více lidí. Mohou přicházet až v noci, a brzy ráno jsou zase vyhnáni na ulici, aby případná kontrola přes den neshledala pochybení. Příspěvek na bydlení od Úřadu práce ale mají všichni, a majitel tedy s vědomím a tichým souhlasem úřadů inkasuje peníze od násobného počtu osob.

V jakých podmínkách tam lidé žijí? V příšerných. Zamčení za zamřížovanými okny a na mříže byli nuceni si sami přispět. Udělali jsme rozhovory s několika z nich, a jaké lidi jsme objevili? Vlastně až překvapivě normální. Nenašli jsme nikoho zfetovaného ani opilého, na otázky odpovídali koherentně, a odhalili věci, které jsme možná nechtěli slyšet.

Jak je možné, že úřady nechávají podobná zařízení v provozu? Co na to říká primátor města? Dozvíte se v novém díle Vysílá Blaťák.

Redakce