Vertikální zelené stěny dají interiérům fantastický rozměr. Poradím vám, říká odbornice z Florcenter

Srpen pomalu končí venkovní sezónu, lidé se vracejí do domovů a kanceláří, a třeba i vy si chcete přenést kousek přírody a léta do interiéru. Mimořádně trendy jsou dnes živé stěny, které dokáží dát vašemu domovu nebo kanceláři doslova dechberoucí náladu. Vracejí se ale i rostliny, které si pamatujeme z domácností našich babiček.

Aby to bylo v domovech bylo pěkné, útulné, ale i prospěšné pro zdraví, musíme především umět vybrat ty správné interiérové květiny. „Při výběru květin je potřeba zamyslet se včas nad dispozicí místnosti. Musíme také brát v potaz světové strany, množství světla, ale i vzdálenost od okna,“ říká Alena Štréblová z úseku pokojových rostlin olomoucké společnosti Florcenter. Svým zákazníkům denně poskytuje potřebné poradenství, které vůbec není obvyklé.
Návrat rostlin z osmdesátých let a minimalismus. Co dnes frčí?
Ze své každodenní zkušenosti dokáže Alena Štréblová velmi přesně říci, jaké jsou v oblasti interiérových květin trendy. „Lidé dnes určitě žádají určitý minimalismus. Obrovský zájem je o sukulenty, kaktusy,. Vracejí se rostliny z osmdesátých let, jako třeba tchynin jazyk. Žádané jsou i filodendrony, jichž je velká škála, od drobnolistých převislých až po větší, ale i dracény, které potřebují méně světla,“ vypočítává Štréblová.
Jedním dechem ale také upozorňuje, že osmdesát procent doma pěstovaných rostlin jsou jedovaté. „Nepěstovat by je byla škoda, ale musíme rostliny zabezpoečit, aby se k nim nedostaly děti a zvířata,“ říká.
Trendem interiérů jsou vertikální živé zahrady
Na popularitě postupně nabývají vertikální živé květinové stěny, a právem. Zaujmou totiž jedinečným vzhledem a jsou neotřelým a velmi výrazným dekorativním prvkem.
Větší stěny, například v kancelářích, sice často vznikají pod architektonickým dozorem, doma je ale po poradě s odborníky z Florcenter zvládnete založit sami. Váš domov se zazelená a získá novou kvalitu. „Můžete si vybrat stěnu jak s centrálním napájením, tak i minimalističtější, která se zavlažuje konvičkou pomocí zásaobní nádobky. Montáž je přitom velmi jednoduchá,“ říká Alena Štréblová. Zelenou stěnu přitom lze vybudovat vlastně kdekoliv a v jakémkoliv tvaru.
Stěny jsou přitom nenáročné na údržbu. Jednotlivé květiny mají vlastní květináčky, kdykoliv je tedy možné vytáhnout jakoukoli rostlinu a jejich výměna je jednoduchá. Na pěstování se používá střešní substrát, který lépe udržuje vlhkost.
Náročnějším zákazníkům rostliny do jednotlivých modulů i nasadíme. Expedie probíhá až po zakořenění rostlin, když jsme si jistí,“ doplňuje Štréblová.
Živé obrazy v dřevěných rámech nebo výtvarná díla z mechu. Osvěžte svůj interiér!
Pomocí živých stěn lze vytvářet i fantastické živé obrazy. A pokud se necítíte na údržbu živé stěny z květin, můžete oživit svůj interiér mechovými obrazy. I pokud vám tmavé místnosti nedovolují rostliny pěstovat, tak právě pro vás je ideální dekorací stabilizovaný mech! Mechová stěna je běžná stěna v jakémkoliv interiéru, která je obložena ekologicky stabilizovaným přírodním mechem. Tato ojedinělá krásná a zdravá dekorace nejenom, že upoutá pozornost každé návštěvy, ale bude vytvářet výjimečný interiérový prvek.
Nabídka mechů je dnes velmi široká. Můžete si vybrat obrazy už hotové, nebo si je sami vytvořit,“ říká Štréblová. Mechy jsou sbírány a stabilizovány především v severských zemích, na paměti mějte pouze to, že mechové obrazy nepatří na plné denní světlo.
Vlastimil Blaťák