Starosta Kroměříže Opatrný se po opozičních útocích vzdal funkce určeného zastupitele pro územní plán

Starosta Tomáš Opatrný se vzdal funkce určeného zastupitele pro spolupráci s pořizovatelem Územního plánu Kroměříž. „Nechci, aby byla jakkoliv zpochybňována legitimita a zákonnost tvorby územního plánu našeho města,“ vysvětlil Opatrný. Zastupitelé vzali jeho rozhodnutí na vědomí s tím, že nyní budou vyjednávat o tom, kdo bude novým určeným zastupitelem pro územní plán.

Starosta se stal terčem útoků opozičního hnutí Jaroslav Němec – Nezávislí, jehož zastupitelé mu vyčítají zařazení pozemku rodinného příslušníka mezi pozemky k zastavění. „Prohlašuji, že jsem v této věci nikterak neintervenoval a nezasahoval. Jak jsem již dříve uvedl, tuto lokalitu vyhodnotili jako vhodnou pro zastavění sami tvůrci územního plánu, kteří šli s tímto řešením do urbanistické soutěže. Nová zástavba v této lokalitě byla navržena již v rámci společného jednání s dotčenými orgány, ke kterému došlo 30. října 2019, tedy několik let před tím, než jsem vůbec byl zvolený starostou, a stejně tak opakovaně takovéto zastavění území posuzovaly výrobní výbory složené z minulého vedení radnice a stejně tak i výbor pro územní plán, a nikdo neměl výhrady ani připomínky. Na podzim roku 2019 byl tehdejší návrh územního plánu zveřejněn na úřední desce a webu města a také bez výhrad k takovému zastavění,“ uvedl Opatrný.

Územní plán je nejdůležitějším nástrojem územního plánování a určuje koncepci rozvoje města. Mimo jiné říká, kde se smí stavět, případně co a za jakých podmínek, kde třeba lze stavět byty a kde průmyslové objekty. „Nyní se nacházíme ve fázi, kdy budou vyhodnocovány námitky a připomínky občanů. Dosud nebylo o ničem definitivně rozhodnuto, proces schvalování teprve začne. S tím, že konečné slovo bude mít v souladu s obecně závaznými právními předpisy Zastupitelstvo města Kroměříže,“ upozornil Opatrný.

Dodal, že s ohledem na výše uvedené důvody nechce tím, že bude trvat na funkci určeného zastupitele pro spolupráci s pořizovatelem Územního plánu Kroměříž, tento proces zatěžovat. „Přál bych si, aby město Kroměříž mělo územní plán, který bude respektovat stanoviska dotčených orgánů a který v případech, kdy to bude jen trochu možné, bude respektovat přání občanů,“ uzavřel Opatrný.

Jan Vondrášek