Prostějov hostí mistrovství světa v parašutismu. Česká sestava z Dukly vyhlíží medailové pozice

Podruhé za sebou se nejlepší parašutisté světa sejdou na území České republiky. Po šampionátu ve Strakonicích v roce 2022 bude tentokrát hostitelským městem Prostějov (31. srpna – 6. září), letitá základna armádního klubu Dukla.

38. ročník FAI mistrovství světa v klasických disciplínách se odehraje na dvou místech. Na hlavním letišti v Prostějově, kde se bude skákat na přesnost přistání, a ve Stichovicích, které poskytne zázemí pro akrobacii.

V nominaci figurují Jiří Gečnuk, Petr Chládek, Oldřich Šorf, Hynek Tábor a Miloslav Kříž. Mezi juniory zasáhne do bojů Oldřich Zbíral.

Sestava Dukly je naprosto totožná s tou, která ve Strakonicích před dvěma lety vybojovala tituly v přesnosti přistání družstev i týmové kombinaci. „Každá obhajoba je těžká. Velmi bude záležet na přesnosti přistání, která nám ale v poslední době vycházela při Světových pohárech náramně. Jen si přejeme, aby to pokračovalo,“ poznamenal trenér Libor Jiroušek. „Velký kus práce jsme v přípravě odvedli také v akrobacii. Rozhodně se chceme prát o medailové pozice,“ ubezpečil.

I znalost domácího prostředí by pro borce Dukly mohla být výhodou. „Je to dvousečné. Může se dostavit psychický tlak. Hodně každopádně bude záležet na přízni počasí a vhodných podmínkách pro náš tým,“ prozradil důležitou okolnost Jiroušek, parašutistická legenda a mnohonásobný mistr světa.

Konkurenci očekává velmi silnou. „Čína, Německo, Švýcarsko, Francie, silný je také Katar. Moudřejší budeme v sobotu, kdy se definitivně uzavře registrace.“

Akce slibuje velmi atraktivní podívanou, i proto se očekává zájem z řad veřejnosti. Obzvláště, když vstup je zdarma. Fanoušci tohoto adrenalinového sportu budou mít navíc komfortní podmínky ke sledování z přilehlé tribuny, včetně velkoplošné televize. Bohatý bude i doprovodný program pro rodiny s dětmi. „Historicky tu Dukla funguje velmi dlouho, sbírá úspěchy na mezinárodní scéně. Parašutismus je tu zakořeněný. Věřím, že si lidé na tuhle akci cestu najdou. Hostit mistrovství světa se poštěstí jednou za čas,“ předesílá.

Šampionát bude slavnostně zahájen v sobotu 31. srpna přímo na letišti v Prostějově, zakončení je pak plánované na 6. září v 19.00 (centrální kurt hotelu Tennis Club).

Vlastimil Blaťák