Zdeňka Blišťanová: Krajské priority nemají vymýšlet politici, ale voliči

„Večer po práci si sednu v paneláku na balkon, koukám, jak za horami zapadá slunce a jak se jeho poslední paprsky odráží v oknech chaty na Šeráku,“ říká starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Přes idylku Jeseníků ale vnímá problémy, které nejsevernější okres Olomouckého kraje sužují, a snaží se k nim stavět čelem.

Můžete se v cca pěti větách krátce představit?

A můžu v pěti slovech?

Jistě, zkuste to…

Zkušenost, trpělivost, ochota, pracovitost, Jeseníky.

Proč právě tahle slova?

Protože mám mnohaleté zkušenosti v politice – jsem starostkou Jeseníku i krajskou zastupitelkou. Trpělivě se snažím pracovat na tom, co je pro náš region důležité. Jsem ochotná k mnoha kompromisům, ale mám svoje jasné hranice. A slovo Jeseníky proto, že to tady u nás na severu v horách miluju.

Jaké jsou vaše hranice, které nikdy nepřekročíte?

Nesnáším nespravedlnost a podrazy.

Před několika týdny byly spuštěny „Spojenecké porady“. O co jde?

S lidmi se bavíme o tom, co by pro ně krajský úřad mohl udělat, co jim chybí.

A co jim chybí?

Chybí jim přesně to, co je i mojí prioritou. Tedy lepší dopravní dostupnost, přímé vlaky do zbytku kraje i Česka, tunel pod Sedlem, lepší zdravotní péče, bydlení pro mladé. Dobrá čtvrtina lidí ale říkala, že je spokojená a jediné, co jim chybí, je mládí a lepší nohy (smích).

To je trošku zvláštní, že lidem chybí přesně to, co máte jako svoje priority.

Není to vůbec zvláštní. Asi musím vysvětlit, jak vnímám politiku. Není to tak, že si vymyslím nějaké hlavní cíle, a pak doufám, že se lidem budou líbit. Ne. Je to tak, že se bavím s občany, co jim chybí, co potřebují a teprve podle nich si stanovím svoje priority – respektive naše společné priority. Politik je od toho, aby pracoval s lidmi a pro lidi, aby plnil to, co chtějí, protože proto si ho zvolili. Dělám to tak už roky na městě a chci to tak dělat i na kraji.

Nezavání to lehce populismem?

Populista je někdo, kdo říká líbivé věci, kterým sám nevěří. Pokud jde o mě, věřím všemu, co lidem říkám. A pokud se nějaký cíl může jevit někomu jako nereálný, tak já tvrdím, že jde všechno, když se chce.

Pokud se stanete v nadcházejícím období krajskou zastupitelkou, co bude první věc, kterou uděláte?

Poděkuju voličům za důvěru.

Dobře, tak druhá věc…?

Okamžitě začnu pracovat na úkolech, které mi lidé dali – to jsou ty priority, o kterých jsme mluvili před chvilkou. Chci posílit dotační programy na podporu zdravotní péče, zlepšit dopravní obslužnost a taky zajistit, aby mladí lidé měli kde bydlet. Chci mluvit s jednotlivými starosty, protože také oni mají do krajské politiky co říct a často vidí věci jinak, než jak je vidí třeba na úřadě v Olomouci.

Můžete být konkrétnější?

Tak například zdravotní péče. Ve velkých městech je lékařů daleko více než na vesnicích a menších městech na severu Olomouckého kraje. V Jeseníku se nám daří lékařskou péči zajišťovat, protože na tom tvrdě pracujeme a pravidelně se scházíme s ministrem zdravotnictví. Vloni jsme se například díky městským pobídkám dohodli s lékaři, aby u nás sloužili. Mám zato, že každý člověk musí mít zajištěnou dostupnou lékařskou péči, ať už jde o pediatry, zubaře nebo praktické lékaře pro dospělé. A tenhle přístup chci prosadit i na úrovni Olomouckého kraje.

Když máte náhodou volný den bez pracovních povinností, dokážete jen tak lenošit?

To by byl trošku problém, protože nevydržím nic nedělat. Ale když už volno mám, ráda jezdím za maminkou na vesnici a chodím po horách. Někdo miluje Chorvatsko, já si jdu raději zaplavat do lomů na Jesenicku. Mám ráda i památky a strašně mě baví jeskyně. A víte, co mám úplně nejradši?

Ne.

Večer po práci si sednu v paneláku na balkon, koukám, jak za horami zapadá slunce a jak se jeho poslední paprsky odráží v oknech chaty na Šeráku.

To zní docela romanticky. Ještě mi prozraďte, jaké je vaše nejoblíbenější letní jídlo?

Určitě zeleninové saláty různých druhů, ráda sbírám houby a mám ráda řízky z bedel, smaženici i houbovou polévku. V létě se také těším na buchty od maminky s čerstvým ovocem, ty mě nikdy neomrzí a sním jich vždy víc, než bych měla (smích).

Kam v Olomouckém kraji by podle vás měli lidé v průběhu léta vyrazit?

Rozhodně tu nejsem od toho, abych někomu radila, co s volným časem. Nicméně všude je něco hezkého, co stojí za prohlédnutí. Na Jesenicku jsou to lázně, moc hezké jsou jeskyně Na Špičáku, Na Pomezí, Mechové jezírko s temnou minulostí, zlatorudné mlýny… Někdo ale rád tráví dovolenou třeba na zahrádce nebo v dílně, večer si vyjede na kole nebo se jen tak prochází za humny. Myslím, že možností je právě tolik, kolik je na světě lidí.

Co vás nejvíce motivuje ve vaší každodenní práci?

Vidět, že se cíle, které jsme si vytyčili, daří naplňovat. Že se někde opraví kulturák, škola, chodník, cesta, že se podaří modernizovat nějakou ordinaci nebo sehnat lékaře, který lidem chyběl. Motivuje mě vidět, že se lidé alespoň občas usmějí, že se u nás rodí děti, že se tu líbí turistům…

A co vás štve?

Že ty cíle, o kterých jsem mluvila, nejdou naplnit rychleji.

Jaký je váš oblíbený film?

Mám ráda příběhy a komedie, hlavně ty hořkosladké. Z filmů třeba Pelíšky, ForestaGumpa a filmy pro pamětníky.

A co ráda čtete?

Dobré zprávy. A naposledy třeba e-mail od mého dodavatele energií, že mám přeplatek za elektřinu (smích). Utratím je za nějaký hezký výlet.

Kateřina Kováříková