Tip na výlet: Nýznerovské vodopády, ztracené v divočině u soutoku Bučínského a Stříbrného potoka

Prázdniny s sebou denně přinášejí nespočet možností na výlety či výpravy za památkami. Nýznerovské vodopády vás překvapí svou nespoutanou krásou a bez nadsázky jsou skrytou perlou celé Moravy.

Návštěvu Nýznerovských vodopadů na Stříbrném potoce si nenechte vzít. Výprava k nim bude zcela ojedinělým zážitkem. Jako přírodní památka jsou chráněny už od roku 1968.

Nýznerovské vodopády najdete kousek od osady Nýznerov (oficiálně součást obce Skorošice) v okrese Jeseník v Rychlebských horách. Na výpravu do těsné blízkosti hranic s Polskem vezměte klidně celou rodinu a třeba i psího společníka. Zdejší horská příroda je krásná, takže si opravdu přijdete na své. Hlavně nespěchejte a užijte si přítomný okamžik.

Kaskádovitý vodopád je u nás unikátní

Samotné jméno potoka vyvolává vzpomínky na dávnou těžbu stříbra a zlata, podobně jako úzká soutěska, kterou se Stříbrný potok prodírá. Kaňon je to malebný, přibližně dva až pět metrů široký a zhruba sto metrů dlouhý, hluboký několik metrů, a nepřístupný. Nýznerovské vodopády jsou totiž kaskádové a voda překonává celkovou výšku 14 metrů. Nejvyšší vodopád má asi tři metry a pohled na něj je pěkný ze všech stran. Nejlépe ho uvidíte přímo z břehu tůně pod spodní kaskádou.

V bezprostřední blízkosti vodopádu jsou na skalních stěnách patrné mísovitě zahloubené tvary (obří hrnce) vytvořené, podobně jako celá rokle, vířivým pohybem vodní masy. Tuto nejefektnější část soutěsky zpřístupňují schody do skály vytesané již v 90. letech 19. století. Pohled s odstupem nabízí zábradlím opatřená skalní vyhlídka.

U zábradlím opatřené skalní vyhlídky pro většinu návštěvníků prohlídka Nýznerovských vodopádů končí. Další část soutěsky totiž není z cesty vidět a jen málokdo si její pokračování vůbec uvědomuje. Pozornost totiž mnohem víc poutá pěkný dřevěný turistický srub s mapou. Nad nedalekým Bučínským potokem, jehož soutok se Stříbrným potokem je jen několik metrů daleko, je starý kamenný most s dřevěným hrázděním, které bylo v roce 2004 zcela opraveno.

Při prohlídkách a při focení neblázněte. Skály jsou nebezpečné

Leckdo si v těchto místech lehá na břicho a snaží se fantastické přírodní divadlo zpěněné vody, letící po kaskádových stupních, zahlédnout alespoň koutkem oka. Je to ale nebezpečné a stejně uvidíte jen málo.

Podstatně bezpečnější podívanou nabízí prohlídka zdola, kam kdysi rovněž vedla udržovaná turistická stezka z “hlavní” lesní asfaltky. Svědčí o tom zbytky vyskládaných kamenných schodů v pravém svahu nad soutokem Bučínského a Stříbrného potoka. Od soutoku obou potoků je to k vyústění soutěsky a nejnižšímu dvoumetrovému vysokému vodopádu asi 30 metrů hopsání po kluzkých kamenech a skalních plotnách.

Vodopády leží asi 100 metrů od turistického rozcestníku Nýznerovské vodopády, od které přes vodopády prochází zeleně značená turistická stezka a cyklostezka 6171 Nýznerovská pila – Polská cesta. Nejsnazší přístup k vodopádům je od Nýznerova po asfaltové silnici se zákazem vjezdu, před kterým je i plocha k zaparkování. Další možné trasy jsou z Horní Lipové nebo z hřebenu na česko-polské hranici od rozcestníku Sedlo-Peklo.

Jindřich Blaťák