Olomoucké atletky Mazurová a Šafářová přivezly medaile ze seniorského mistrovství republiky

Sedmnáct olomouckých atletů bojovalo o cenné medaile na mistrovství České republiky mužů a žen na dráze. Šampionát se uskutečnil ve Zlíně a olomoucká atletika dokázala přivést dva cenné kovy.

Zisk medailí zajistily atletky, které paradoxně věkem spadají do mladších kategorií. Stříbro si pověsila na krk Martina Mazurová, která dokázala obhájit stříbro z minulé sezóny. Její nejdelší pokus měřil 15.80 m. Martina se bude nyní přes prázdninovou pauzu připravovat na vrchol sezóny v podobě mistrovství světa U20, které se uskuteční 26. – 31. srpna v Limě. Věkem dorostenka Johanka Šafářová zazářila ve finále závodu na 200 m. Po rozbězích Johanka figurovala na čtvrté pozici, jelikož si Jíchová i Lamačová vylepšily své osobní rekordy. Na čas z rozběhu ale nedokázala ve finálovém závodě Terezie Lamačová navázat a Johanka Šafářová se probojovala na bronzovou příčku časem 24.03 s. Johanka se zase připravuje na mistrovství Evropy do 18 let, které se uskuteční už 18. – 21. července 2024. Johanka byla také součástí české reprezentační štafety do 20 let, která se pokoušela splnit limit pro mistrovství světa. V tomto již pátém pokusu o překonání limitu zaběhly solidní čas 45,12 s, limit je ovšem 45,00 s.

Výborně závodila i Eva Kubíčková, která skončila na páté příčce v běhu na 100 m za čas 11.83 s. V nabité soutěži výškařů se neztratil ani olomoucký Adam Tomášek. Výkon 213 cm ho vynesl rovněž na pátou pozici.

Jaroslav Vychodil