Z 1200 prostějovských Židů se jich po válce vrátilo jen 109. Ve čtvrtek položí další kameny zmizelých

Dosud 73 pamětních kamenů připomíná v prostějovských ulicích památku lidí, kteří se během druhé světové války stali oběťmi holocaustu. V letošním roce se tento počet rozšíří o dalších třináct. Dalších třináct lidských osudů tak nezůstane zapomenuto…

Kameny zmizelých přibydou ve čtvrtek 27. 6. 2024 v ulicích Havlíčkova, zde konkrétně dva kameny za bratry Karla a Pavla Beamtovy, v ulici Rejskova jeden kámen za někdejšího prostějovského zastupitele Josefa Holze, v ulici Pod Kosířem opět dva kameny, a to za bratry Jiřího a Pavla Butschowitcherovy, v ulici Wolkerova dva kameny za rodinu Schreiberovu, v Sádkách jeden kámen za otce laureátky Ceny města Prostějova, prostějovské rodačky, přeživší holocaustu a čestné členky spolku Hanácký Jeruzalém Maud Beerové Bedřicha Stecklmachera a v ulici Uprkova dva kameny za sourozence Kitty a Pavla Platzerovy a 3 kameny za Mirjam a Ludvíka Blitzovy a Sigmunda Böhma.

Kameny zmizelých ukládá od roku 2019 v Prostějově za podpory města spolek Hanácký Jeruzalém. Kameny připomínají naše někdejší židovské spoluobčany zavražděné v průběhu holocaustu, ale také například zmařené životy členů prostějovské Sokolské jednoty.

Během druhé světové války bylo z Prostějova deportováno do koncentračních a vyhlazovacích táborů více než 1200 Židů. Domů se vrátilo pouhých 109, ovšem ani ti zde většinou nezůstali. Jejich novým domovem se v řadě případů stal Stát Izrael, někteří odešli do USA či do dalších zemí.

Oficiální část letošního ukládání kamenů zmizelých se koná 27. 6. 2024 v 11:00 v ulici Uprkova u domů 16 a 20.

Tisková zpráva