Vítězem Závodu míru se stal Francouz Breiuc Rolland, nejlepším Čechem je Tomáš Přidal

Nizozemský závodník Wessel Mouris po úniku trvajícím přes polovinu závěrečné etapy Závodu míru do 23 let slavil v neděli v Jeseníku jeden z největších úspěchů kariéry. Celkovým vítězem závodu patřícím do seriálu Nations Cup se stal Francouz Breiuc Rolland. Člen kontinentálního týmu Groupama FDJ se do žlutého trikotu oblékl po včerejší etapě.

„Viděli jsme čtyři výživné etapy, boj o celkové pořadí byl otevřený až do posledního kopce. Celkově závod hodnotíme velice pozitivně. A jsme moc rádi, jak vřelého přijetí se nám dostalo v nových městech Krnově a Opavě. Obrovský dík ale patří všem městům, krajům a partnerům, bez kterých by nebylo možné závod uspořádat,“ prohlásil v cíli ředitel závodu Leopold König.

Závěrečná etapa Závodu míru do 23 let ze Šumperku do Jeseníku měřila sto dvacet šest kilometrů a cyklisté museli překonat 2223 výškových metrů. Ve žlutém trikotu lídra závodu startoval Francouz Breiuc Rolland. V zeleném dresu vedoucího muže bodovací soutěže jel jeho krajan Paul Magnier, vedoucím mužem bodovací soutěže byl Belgičan Tim Rex. V bílém pro nejlepšího závodníka do jednadvaceti let jel rovněž Belgičan Aaron Dockx. Nejlepším z českých závodníků byl před poslední etapou Tomáš Přidal na dvanácté příčce.

Závodníci museli postupně zdolat stoupání druhé kategorie Nad Dlouhou vsí měřící 6,1 kilometrů, a pak ještě vrchařskou prémii Rejvíc o stéjné délce. Sprinteři bojovali o body v Heřmanovicích.

Hned po startu vyrazil do útoku nizozemský cyklista Wouter Toussaint, kterého s odstupem dostihli Alexandere Kess (Lucembursko), Iker Mintegi (Španělsko), Alessandro Borgo (Itálie) a Moritz Czasa (Německo). Peloton však postupně všechny odjeté závodníky pochytal.

Nicméně snahy o vytvoření silného úniku neustávaly. Kvarteto Enekoitz Azparren ze Španělska, Nicoló Arrighetti z Itálie, Wessel Mouris z Nizozemska a Jaka Marolt ze Slovinska si budovali postupně náskok. Osmapadesát kilometrů po startu měli odjetí závodníci k dobru tři minuty.

Když do cíle v Jeseníků zbývalo pětadvacet kilometrů, hlavní pole začala zásadním způsobem zrychlovat. S přibývajícími kilometry náskok uprchlíků rychle klesal. Pod tlakem se vedoucí kvarteto ve stoupání na Rejvíz rozpadlo.

Na špici čtrnáct kilometrů před cílovou páskou pokračoval osamoceně Wessel Mouris z Nizozemska, s odstupem pěti vteřin jej pronásledoval Jaka Marolt ze Slovinska. Dalších deset vteřin ztrácel Ital Nicoló Arrighetti a ještě o deset vteřin pozadu byl Enekoitz Azparren ze Španělska. Peloton v daný okamžik zaostával o minutu a dvacet vteřin.

Jednadvacetiletý nizozemský závodník pak dokázal s vypětím všech sil udržet náskok před akcelerujícím pelotonem a v Jeseníku slavil jeden z největších úspěchů kariéry.

Celkovým vítězem Závodu míru do 23 let se stal Brieuc Rolland z Francie. „Poslední den nebyl vůbec zadarmo, spousta útoků a na závěr silný déšť, takže sjezd do Jeseníku nebyl úplně jednoduchý. Před startem jsem byl trochu vystresovaný, teď jsem ale moc pyšný na sebe i celý tým, že jsme závěr zvládli,“ poznamenal Brieuc Rolland.

Zelený trikot uhájil jeho krajan Paul Magnier, šampionem vrchařské soutěže se stal Belgičan Tim Rex, jeho krajan Aaron Dockx získal bílý dres pro nejlepšího cyklistu do 21 let. Nejlepším z českých cyklistů zůstal Tomáš Přidal, který si v konečném pořadí polepšil na jedenáctou příčku, vítězem soutěže týmů bylo Nizozemsko. „Bylo příjemné být na vyhlášení s nejlepšími. Výsledek mohl být o chlup lepší, ale jsem rád, že jsem přežil,“ podotkl Tomáš Přidal.

Závod míru byl předehrou před červencovou Czech Tour, která do Olomouckého a Moravskoslezského kraje zavítá v termínu 25.-28. července. „V průběhu Závodu míru jsme samozřejmě ladili noty na Czech Tour. Letos přivítáme nejlepší sestavu v historii, máme osm týmů z elitní kategorie WorldTour,“ dodal Leopold König.

Závod míru jezdců do 23 let – 4. etapa

Šumperk – Jeseník, 126 km, 2223 metrů převýšení, prům. rychlost 41,2 km/h

1. Wessel Mouris (Nizozemsko) 3:03:29 hod.
2. Paul Magnier (Francie) +0:28
3. Tibor del Grosso (Nizozemsko) ‘‘
4. Niklas Behrens (Německo) ‘‘
5. Carlos García (Mexiko) ‘‘
6. Robert Donaldson (V. Británie) ‘‘
7. Alessandro Borgo (Itálie) +0:29
8. Andrea Raccagni Noviero (Itálie) ‘‘
9. Jente Michels (Belgie) ‘‘
10. Daniel Cavia (Španělsko) +0:30

28. Tomáš Přidal (Česko) +0:34
30. Daniel Vysočan (Česko) +0:35
48. Martin Bárta (Česko) +1:49
68. Martin Obdržálek (Česko) +4:03
71. Matyáš Fiala (Česko) +4:31
85. Daniel Rubeš (Aricoma tým) +9:08
Nedokončili:
Štěpán Dalecký (Aricoma tým)
Tomáš Novák (Aricoma tým)

Celkové pořadí (žlutý trikot)

1. Brieuc Rolland (Francie) 11:18:45 hod.
2. Aaron Dockx (Belgie) +0:04
3. Léo Bisiaux (Francie) +0:15

Vítěz bodovací soutěže (zelený trikot)

Paul Magnier (Francie)

Vítěz vrchařské soutěže (puntíkatý trikot)

Tim Rex (Belgie)

Nejlepší jezdec do 21 let (bílý trikot)

Aaron Dockx (Belgie)

Nejlepší český závodník (červený dres)

Tomáš Přidal

Vlastimil Blaťák