Olomoucko do europarlamentu nenakoukne. Ani jeden z kandidátů z našeho kraje neuspěl

Drtivým vítězstvím ANO končily v Česku evropské volby. Hnutí dokázalo zvítězit ve všech krajích České republiky kromě Prahy. Olomoucko nebude mít v europarlamantu zastoupení, žádný z kandidátů z našeho kraje volebním sítem neprošel.

Volební účast byla letos rekordní a dosáhla 36,45%, což je dvojnásobek oproti hodnotě před deseti lety. Na Olomoucku byla ještě o necelé procento vyšší oproti celorepublikovému průměrů a dosáhla 35,28%. Ani jeden z kandidátů z Olomouckého kraje nebyl ve volbách zvolen.

Vítězné ANO má na koalici SPOLU 4 procenta, prošlo sedm subjektů

Hnutí ANO Andreje Babiše získalo 26,14 procent hlasů a 7 mandátů, druhá na pásce je koalice SPOLU s 22,27 procenty, která získala 6 mandátů.Na třetím místě končí poměrně překvapivě koalice Přísaha a Motoristé s výsledkem 10,26% a dvěma mandáty, čtvrté je Stačilo s výsldkem 9,56% a taktéž dvěma mandáty. STAN si zapisuje výsledek 8,70% a dva mandáty, Piráti 6,2% a jediný mandát, stejně jako poslední subjekt, který překročil pětiprocentní hranici, koalice SPD a Trikolóra také s jediným mandátem a ziskem 5,73%.

Kandidovali Staněk i Majerová

Zastoupení kandidátů z Olomouckého kraje bylo letos na kandidátkách velmi nízké. Za Přísahu a Motoristy kandidoval ze třetího místa bývalý olomoucký primátor a ministr kultury Antonín Staněk, jako trojka kandidátky SPD a Trikolóra šla do voleb Zuzana Majerová. Vítězné ANO nominovalo z Olomoucka pouze Tomáše Sýkoru, STAN zařadil na čtvrté místo Radima Sršně. Kandidátka SPOLU nabízela Petra Sokola a Ondřeje Mikmeka, Piráti zařadili olomouckého náměstka Viktora Ticháka až na čtyřiadvacáté místo.

Vlastimil Blaťák