Statek Winter se nachází ve Vysokých Žibřidovicích nedaleko Šumperka. Na rozsáhlých horských loukách na úpatí Jeseníků a Orlických hor tu chovají 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří Český strakatý skot, který doplňují masná plemena, jako je Hereforský a Piemontský skot a Blonde d’Aquitaine. Krmivo pro zvířata si na statku pěstují sami. O jeho chod se stará sedm stálých zaměstnanců, kteří hospodaří na 417 hektarech půdy. Farma disponuje i vlastní certifikovanou porážkou a bourárnou fungující dle legislativy ekologického zemědělství a nabízí i zemědělské služby.
Kvalita a autentičnost
Zakladatel a majitel statku František Winter se v zemědělství pohybuje od roku 1979, z toho 24 let působí v sektoru ekologického zemědělství. Dbá zejména na kvalitu a autentičnost. „Naše maso je vysoce vyzrálé, chovaná zvířata žijí celoročně na horských loukách, jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory společně přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější,“ popisuje František Winter. „Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad,“ dodává Winter.
Spotřebitelé masa i mezi dětmi
Poptávka po hovězím mase, podle Wintera, pomalu roste. Lidé se podle něj čím dál více zajímají o to, jak biopotraviny vznikají, jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí a oceňují také již zmiňovanou lokálnost produkce. I přes mírně vyšší cenu tak získává ekologická produkce v oblasti hovězího ze statku Winter na popularitě. „Zajímavou cílovou skupinou jsou pro nás nově děti – žáci – strávníci ve školních stravovnách. Díky projektu „Od vidlí po vidličku“ jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele,“ pochvaluje si Winter spolupráci se školami, kterou považuje za důležitou a smysluplnou, přestože z finančního hlediska tak výhodná není.
Maso lze koupit přímo na statku
Maso ze Statku Winter mohou lidé ochutnat v restauracích, aktuálně mimo jiné v Bistru J&J v Šumperku nebo Restauraci Bůrger ve Zlíně. A statek umožňuje i objednání masa elektronicky prostřednictvím poptávkového systému. Maso však prozatím neposílá po Česku, zájemci si pro něj musí přijet přímo na farmu ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. V nabídce Statku Winter je například BIO vyzrálý hovězí Tomahawk nebo Flank steak, Bio hovězí vyzrálá svíčková, mleté maso, tatarák nebo ossobucco.
Den otevřených faremních vrat
Cena pro Nejlepší ekofarmu roku bude oficiálně předána v rámci akce „Dne otevřených faremních vrat“ přímo na Statku Winter ve Vysokých Žibřidovicích. Na statek se tak má možnost podívat kdokoliv. Akce se uskuteční 29. června a pořadatelé na ni zvou širokou veřejnost. Program začne v 10 hodin ráno a potrvá do 17 hodin. Pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky, pokrmy z bio vyzrálého hovězího masa připravované mistrem kuchařem Václavem Šmerdou, farmářský trh s bio produkcí, ukázky zemědělské techniky, vystoupení hudební kapely, informace o ekologickém zemědělství. Nebude chybět bohatý program pro děti a ochutnávky regionálních potravin a bioprodukce včetně výrobků oceněných v soutěži Nejlepší biopotravina roku.
Andrea Saláková