Kritická noc. Na Olomoucko míří od Brna extrémní bouřky, hrozí zátopy a kroupy kolem 5 cm

Aktuálně se nebezpečná bouřka vyskytuje na severu Jihomoravského kraje a a postupuje do Olomouckého kraje. V jejím rámci lze očekávat velké kroupy (i kolem 5 cm), nárazy větru (ojediněle i kolem 90 km/h) a intenzivní srážky s možností lokálního zatopení – obzvlášť ve městech. Uvedli to meteorologové během pátečního večera na sociálních sítích.

Český hydrometeorologický ústav během kritické noci z pátku na sobotu informuje obyvatele o vývoji extrémní bouřkové situace na sociálních sítích. Server ČHMÚ je ale přetížen a ne všem občanům se daří zobrazit si aktuální radarové snímky. Některá místa v kraji jsou již bez proudu, aktuální informace sledujeme na webu krajských hasičů.

Bouřky se na Olomoucko řítí od Brna, kolem půlnoci mají být nejsilnější

Podle aktuálních dat se nejhorší situace čeká v Olomouckém kraji okolo půlnoci. Lze očekávat i pěticentimetrové kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 km/h. Meteorologové taktéž varují před hrozbou lokálních zatopení, a to i ve městech. Momentálně se může zdát, že bouřky zeslábly, ale je to jen zatlumením radarových dat,“ uvedli meteorologové v jednom z příspěvků.

Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Situaci aktuálně sledujeme.

Vlastimil Blaťák