Koupání v přerovské Laguně končí, léto ještě ani nezačalo. Hygienici jsou ale nekompromisní

Závěry pracovníků ze Zdravotního ústavu v Ostravě hovoří jednoznačně – voda v Laguně neodpovídá hygienickým požadavkům, na pětistupňovém žebříčku hodnocení kvality dosahuje nejhoršího možného hodnocení – stupně 5.

Plavci mají v Přerově už koncem června smůlu, v Laguně už hygienici na základě měření nedoporučují koupání. Může být nebezpečné zdraví.

„Voda je průhledná pouze do hloubky 40 centimetrů, ve vodě se významně přemnožily vodní zelené a hnědé řasy a sinice. Vzorky byly na objednávku Technických služeb města Přerova odebrány 18. června. Kontrolní odběry se zopakují znovu koncem července a koncem srpna,“ uvedla Martina Haluzíková z technických služeb s tím, že výsledky rozborů jsou vyvěšeny i v blízkosti přerovského přírodního koupaliště.

Podobně je na tom i Plumlovská přehrada. Z posledních rozborů vody, jejíž vzorky odborníci odebírali na začátku tohoto týdne, vyplynulo, že kvalita vody v Plumlovské přehradě se opět zhoršila.

„Rozbor vody z nádrže Plumlov prokázal zhoršenou jakost vody, což znamená mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při  rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat. Laboratorním rozborem byl prokázán zvýšený nález intestinálních enterokoků, sinic a chlorofylu,“ uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Loni se čistá voda v přehradě udržela do poloviny července, potom se začala kvalita výrazně zhoršovat. V polovině srpna zde hygienici vyhlásili zákaz koupání, který platil až do konce koupací sezony. Ve vodě zjistili nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat.

Vlastimil Blaťák