Jedenáctý Ročník Tovačovského maratónu prolomil rekord v počtu zúčastněných plavců

195 registrovaných závodníků Českým svazem plaveckých sportů a skoro dvě desítky veřejnosti, to je bilance plaveckého maratónu startovaného z nově revitalizované pláže Annínského jezera v sobotu 8. června.
V Tovačově a na Přerovsku je dálkové plavání ve stále větší oblibě, o čemž svědčí i 19 přihlášených závodníků z řad veřejnosti.

Akce se účastnilo 36 plaveckých oddílů z celé ČR, závodily v kategoriích, masters, ženy, muži, kadeti, kadetky, starší žáci a žačky dvě kategorie mladších žáků a žaček. Nejpočetněji zastoupeným klubem byl oddíl sportovního plavání Hodonín, Fides Brno a pořádající DZP Haná Prostějov.

Vítězem závodu O pohár starosty Tovačova Marek Svoboda

Královský 15-ti kilometrový závod muži/ ženy „O pohár starosty města Tovačova“ byl odstartován před polednem a zdárně ho absolvovalo 10 mužů a 7 žen. Cenu si z rukou pana starosty Marka Svobody přebrala vítězka Leontýna Trněná z Jihlavského plaveckého klubu s časem 3:18:36 a vítěz patnáctikilometrové tratě Denis Borovka s časem 3:11:31 ze Swim academy Bora, Doksy u Kladna. Desítku také úspěšně doplavalo 15 master, mužů, kadetů a 9 master, žen a kadetek.

Nejvíce obsazenou tratí byl závod na 5 km. 51 závodníků a 28 závodnic ze všech věkových kategorií změřilo své síly v čistých vodách pískovny. Tato i kratší trať na 3 a 1 km byla vedena kolem břehů a to z důvodu zvýšené bezpečnosti, kterou určují pravidla ČSPS. Podpora nejmladších účastníků soutěže, žáků a žaček ročník 2013-2014, kteří teprve sbírají plavecké zkušenosti na otevřené vodě, je i pro pořádající oddíl DZP Haná Prostějov prioritou . Nejstarším účastníkem ročník 1951 byl pan Zdeněk Zapletal z pořádajícího oddílu.

Na bezpečnost všech dohlíželi posádky hasičů Troubky ,Tovačov, Městské policie Přerov a osádka pořádajících Hanáků. Velké díky jejich celodenní práci na čtyřech motorových člunech. Další dva čluny byly ukotveny jako záchytné pontony. Osádka RZS tentokrát, Medical Service Prosenice je nezbytnou podmínkou, bez které žádný plavecký závod nemůže odstartovat.

Gabriela Ježková