Filharmonie a divadlo se sloučí, olomoucké zastupitelstvo změnu po vypjatém jednání odhlasovalo

Moravská filharmonie a Moravské divadlo se sloučí do jedné instituce. Předpokládatelný výsledek hlasování pondělního olomouckého zastupitelstva přišel po několika hodinách bouřlivé rozpravy a po pokračujících protestech filharmoniků před budovou magistrátu.

Protesty k ničmu nevedly, koalice si prosadila sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie do jedné instituce. Završil se tak téměř rok trvající proces, na jehož konci má být jedna velká kulturní instituce, která v sobě pojme jak třísouborové divadlo, tak filharmonický orchestr.

Ke sloučení dojde od 1. ledna 2025. Emotivní a několik hodin trvající jednání provázelo i vystoupení celé řady osobností, záměr radnice ale nakonec prošel. „Nedaří se vyvrátit zásadní omyly, že se tady něco ruší, omezuje. Chci to rázně dementovat,“ uvedl v debatě náměstek primátora Viktor Tichák.

Ke klíčovému hlasování došlo po šestnácté hodině, nábrh na sloučení prošel 27 hlasy pro.

Koalice hlasovala spolu, opozice taky. Výsledek proto nepřekvapil

Opoziční zastupitelé z klubu SPOLU od počátku poukazovali na riskantní krok, vedený v prvé řadě deklarovanou snahou o finanční úspory v provozu obou organizací.

„Moravské divadlo i Moravská filharmonie jsou základními pilíři olomoucké kultury s letitou tradicí, jejich značky mají svůj zvuk a patří k olomouckému stříbru. A mají i nadále zůstat samostatné. To, čemu teď čelí je nedůstojné a ostudné. K odkazu našich předků se máme chovat s úctou a hrdostí, a ne ho bořit, jak to teď neopodstatněně činí rezortní náměstek Tichák. To, že naprosto ignoruje i protesty z široké veřejnosti, je vypovídající samo o sobě,“ uvedla Markéta Záleská (ODS).

„Koalici se za rok příprav podařilo dokonale zamlžit důvody, proč to celé děláme a co to dobrého přinese. Původně deklarovaná úspora už dnes neplatí, předložená analýza byla zpochybněna a zbývá už jenom víra, že to celé bude fungovat lépe a efektivněji. Já tuhle víru nesdílím a pro faktické zrušení samostatné filharmonie, které koalice dnes odhlasovala, mi to přijde jako sakra málo,“ dodal za opozici Jan Holpuch.

Vlastimil Blaťák