Další bouřková pohotovost na Olomoucku: středeční večer bude divoký, varují meteorologové

Bouřkové léto nekončí. Meteorologové vydali během středy výstrahu pro večer a noc, která předpovídá na Olomoucku další vydatné bouřky s přívalovými dešti. „Dnešní přeháňky a bouřky budou podporovány výškovou tlakovou níží nad Itálií, která k nám žene teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Díky této tlakové níži se po včerejší teplotní inverzi ve výškách nad 2 km zlepšují podmínky v atmosféře pro vertikální vývoj oblačnosti a postupně se zvyšuje dostupná energie. „Nejprve na jihozápadě území, kde toho hned využily první konvektivní buňky, případně se rychleji vytvoří i jinde na horách. Slabý střih větru dovoluje spíše izolovanější přeháňky a bouřky bez větší organizace a při svižnějším postupu by krátkodobě intenzivní srážky neměly způsobovat větší problémy,“ uvedli meteorologové na sociálních sítích.
Grafika ČHMÚ na středeční večer 26. června 2024. Foto: Facebook ČHMÚ
Riziko lokálního zaplavení, větru se dnes nemusíte bát
Vhodnější bouřkové podmínky se tak objeví postupně právě na Moravě. Mnohem více energie a lepší střih větru bude postupně v Rakousku a na Slovensku, odkud ve večerních a nočních hodinách mohou bouře zasahovat až k nám. Případně se i samy mohou nad naším územím v lepších podmínkách silné bouřky vytvářet.
V takovém případě vzniká riziko významnějších úhrnů srážek, ojediněle kolem 30 mm, v opakovaných bouřkách až 50 mm. Právě na zvýšené riziko lokálního zaplavení z přívalových srážek jsme upozornili na jihovýchodě území. Celkově se mohou objevovat i menší kroupy, s výraznějšími větrnými projevy dnes spíše nepočítáme,“ uvedli meteorologové ve svém varování.
Vlastimil Blaťák