Blesková povodeň poničila na Přerovsku sedm obcí, v Šišmě plavala i auta

Divoké bouřkové léto zatím nekončí. Při bleskové povodni na Přerovsku bylo zasaženo přívalovou vlnou hned sedm obcí – Šišma, Hradčany, Domaželice, Kladníky, Hlinsko, Nové Dvory a Oldřichov. Nejhorší situace byla v obci Šišma.

„Během večera a noci jsme prováděli především záchranné práce. Zachránili jsme deset lidí ohrožených bleskovou povodní buď přímo z rodinných domů, nebo z nepřístupných míst. V obci Šišma byla vlna tak silná, že plavala i auta, některá skončila v korytě řeky,“ uvedli olomoučtí hasiči na svých sociálních sítích.
Pomocí těžké techniky byla hned čtyři vozidla vytažena na břeh. „Také jsme čistili propustky, čerpali jsme vodu z více než sedmdesáti nemovitostí a zahájili jsme likvidační práce.
Obrovský kus práce odvedli také naši operátoři na operačním středisku, kteří večer i v noci přijali stovky oznámení,“ uvedli hasiči.
Na neděli hlásí meteorologové další bouřky s kroupami
Meteorologové hlásí na neděli pro Olomoucko možnost výskytu dalších velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 mm, výjimečně až 70 mm, většími kroupami (i přes 3 cm) a nárazy větru kolem 90 km/h. Poté by mělo přijít ochlazení přibližně o 10 C, a Haná si po čtrnácti dnech silných ničivých bouřek snad oddychne.
Vlastimil Blaťák