Armáda se omluvila za neohlášené cvičení v Hejčíně, vystrašenou školu už navštívil primátor

Čtvrteční neohlášené cvičení armády v opuštěné budově – tzv. Golemovi – v Hejčíně má dohru. Armáda se na sociálních sítích omluvila, do Waldorfské školy, která o cvičení nebyla informována a to vyděsilo žáky i zaměstnance, přišli v pátek dopoledne celou věc vyjasnit primátor Olomouce Miroslav Žbánek i plukovník příslušné jednotky

„Velice nás mrzí, pokud byli někteří občané vystaveni nepříjemnému zážitku v souvislosti s cvičením, které proběhlo v součinnosti s Policií České republiky. Toto cvičení mělo za cíl procvičit naše příslušníky a příslušníky policie v reakci na aktivního střelce. Samotné cvičení jsme koordinovali s primátorem, PČR a Městskou policií Olomouc. Škola SŠ, ZŠ a MŠ prof. V. Vejdovského Olomouc-Hejčín dokonce na cvičení participovala. K tomu, abychom informovali obyvatele v okolí, byly kolem areálu budovy natáhnuté pásky a byl přítomen vojenský personál v reflexních vestách, který informoval případné kolemjdoucí.

Omlouváme se dětem, studentům, pedagogickému personálu a všem dalším, kterých se naše cvičení negativně dotklo. V případě příštích cvičení v obydlené oblasti učiníme vše, co bude v našich silách, aby naše aktivity byly více transparentní pro všechny dotčené.
Ještě jednou se omlouváme za způsobený hluk. Vaši reakci bereme jako podnět ke zlepšení naší komunikace a informování nejen institucí, ale i obyvatel, protože cvičení tohoto typu jsou nezbytná k dokonalé připravenosti tak, abychom byli schopni efektivně reagovat na skutečné hrozby, které nemůžeme vyloučit nikdy a nikde,“ uvedla Armáda na sociálních sítích v pátek dopoledne v reakci na medializaci celé akce.
V okolí budovy jsou tři školy, o akci věděla jediná
Ředitelka Waldorfské školy Monika Machytková pro Hanácké novinky potvrdila, že o akci informována nebyla. „Nebyli jsme informováni vůbec. Někteří žáci i zaměstnanci včetně kuchyřek si mysleli, že je to realita. Musím říci, že naši pedagogičtí pracovníci se k celé věci postavili profesionálně, výborně. Dnes dopoledne navštívili naši školu primátor i plukovník příslušné jednotky, postavili se k celé věci zodpovědně a snad to bude ponaučení pro všechny do příště,“ uvedla Machytková pro Hanácké novinky.
V blízkosti „Golema“ se nacházejí tři školy – Gymnázium Hejčín, Waldorfská škola, a škoda profesora Vejdovského, která jediná měla o chystaném cvičení informace, podle všeho z důvodu, že má budovu „Golema“ ve správě.
Vlastimil Blaťák