Ani padesátimilionová pokuta neodradí. Celníci odhalili od začátku roku na Olomoucku už 4 nelegální herny

Během měsíce května odhalili celníci v Olomouckém kraji hned čtyři nelegální herny, ve kterých zadrželi celkem 18 herních zařízení a 23 tisíc korun. Nelegální provozovny byly odhaleny na území města Olomouce, Prostějova a Kojetína. Od začátku letošního roku pak celníci v kraji zadrželi celkem 28 herních zařízení.

​Pro srovnání, v roce 2023 bylo v kraji zadrženo 46 zařízení.  Na některá místa se příslušníci vzhledem k recidivě vrací opakovaně.

Boj proti nelegálnímu provozování hazardních her je jednou z hlavních priorit Celní správy ČR. Každý rok probíhá na území České republiky mnoho kontrolních akcí, které se zaměřují na odhalování nelegálních praktik provozovatelů heren. Ne jinak tomu je i v Olomouckém kraji, kde celníci zjistili protiprávní jednání v měsíci květnu hned ve třech městech.

Celní správa získala možnost postihovat nelegální provozování hazardu v roce 2017. Celníci se nové kompetence ujali velmi rychle a z pozice bezpečnostního sboru dali provozovatelům ilegálního hazardu jasně najevo, že zlaté časy tohoto byznysu jsou nenávratně pryč. Ne všichni provozovatelé však tento signál jasně pochopili. Stále tak dochází k porušování zákona o hazardních hrách, konkrétně nejčastěji k provozování hazardní hry, ke které nebylo uděleno povolení nebo nebyla řádně ohlášena.

Za nelegální provozování hazardních her hrozí v případě prokázání viny pokuta až do výše 50 milionů korun. Rovněž zde může dojít ke spáchání trestného činu neoprávněného provozování hazardní hry, za který hrozí až tří leté odnětí svobody. V případě rozhodnutí o propadnutí jsou hrací automaty zničeny a zpracovány jako elektroodpad.

Tisková zpráva