Slatinicemi burácí Motorfest. Spalovací motor má ještě cenu!, říká starosta obce Mikmek

Slatinicemi burácí nultý ročník Motorfestu. Krátká odpolední bouřka sice zahnala stovky návštěvníků pod stany, ti ale využili čas a svými plícemi hnali české hokejové reprezentanty za semifinálovou výhrou nad Švédy. Především ale silné motory a jezdecká show přitáhly do Slatinic stovky návštěvníků.

„Ve Slatinicích jsme se rozhodli uspořádat Motorfest a ukázat lidem, že spalovací motor ještě má cenu. Máme tu kaskadéra na motorce, zemědělské stroje, závodní stroje, lesní stroje a do toho krásné veterány i supersporty,“ uvedl pro Hanácké novinky starosta Slatinic Ondřej Mikmek.

I se svou závodní Tatrou 815 DAKAR 2T0R45 do Slatinic přijel také Tomáš Tomeček, pětinásobný vítěz závodu Africa Eco Race v kategorii kamionů, závodu vedoucího po stopách původní dakarské rallye. Mezi automobilovými celebritami slatinického svátku motorismu se objevil i Tomáš Enge, první a doposud jediný český pilot Formule 1. Organizátoři vyjednávají také s Erikem Caisem, jedním z nejúspěšnějších českých WRC jezdců.

Na své si ale přišli všichni, kdo víc než rychlost obdivují eleganci a nadčasový design. Na mimořádné výstavě veteránů se představily například Jaguár E Type nebo legendárním BMW E30 M3. „Chceme ukázat i auta, která obvykle k vidění nejsou, jako třeba současné závodní supersporty, jejichž hodnota se počítá na desítky milionů. To lidé jen tak nikde neuvidí a já si moc přál, aby tady to možné bylo,“ říká starosta Slatinic a zároveň fanda motorismu Ondřej Mikmek a dodává, že akce je koncipovaná tak, aby bavila dospěláky i děti, pro které obec připraví speciální rodinnou zónu.

Nultý točník akce pořádá obec Slatinice společně s místními hasiči, už během časného odpoledne hlásili pořadatelé návštěvnost okolo1200 lidí. Vstupné na Motorfest je dobrovolné, výtěžek poputuje na speciální terapie pro malého Lukáška s autismem.

Vlastimil Blaťák