Šafářová a Seberová splnily limity na mistrovství Evropy

V sobotu 11. května se v Uherském Hradišti konalo 1. kolo I. ligy mužů a žen. Obě olomoucká družstva vyhrála v celkových bodových součtech rozdílem třídy. Dvěma atletkám se navíc podařilo splnit limit na mistrovství Evropy do 18 let. Johance Šafářové se to povedlo na dvou set metrové trati a Anetě Seberové v běhu 400 m překážek.

Dorostenka Johanka Šafářová si hladce poradila se staršími konkurentkami a v příznivém větru na stadionu v Uherském hradišti zaběhla dvoustovku ve vynikajícím čase 23.83 s. Tímto časem si vytvořila osobní rekord a především splnila limit pro červencové mistrovství Evropy v Banské Bystrici. Stejný úspěch zaznamenala i Aneta Seberová spadající také do kategorie dorostenek. Ta zaběhla na trati 400 m překážek čas 60.45 s a může se radovat ze zatím největšího úspěchu kariéry, protože kromě osobáku a limitu na ME posunula tímto časem také absolutní oddílový rekord na této distanci.

V soutěži družstev si ženy počínaly suverénně. Druhou Opavu porazily o 120 bodů. O velkou porci bodů se postaraly opory vrhačské sekce ve složení Tomášková, Mazurová, Morbitzerová a Héžová. Devět bodů přidala v oštěpu Hájková. Ve sprinterských disciplínách kromě „limitářek“ odvedla skvělou práci i Deplrete, která doběhla pátá v běhu na 100 m. Bodovaly i sprinterky Horáková a Húsková. Jen na krátkých překážkách ženy zaznamenaly 33 bodů zásluhou Seberové, Luzarové, Gieselové a Zelové. Velkým překvapením byly dvě první příčky ve skoku vysokém. Postaralo se o ně duo Tomanová a Mikulková. Ve skoku dalekém obsadily olomoučačky díky Luzarové Tomanové a Gieselové druhou, třetí a čtvrtou pozici. Hana Skácelová potvrzuje každým závodem svou skvělou formu a v Hradišti dokázala vybojovat druhou příčku na trati 3000 m. Cenné body přidaly i Havlíčková a Skácelová v běhu na 1500 m.

Také družstvo mužů bylo suverénní, když muži AK Olomouc zvítězili v celkovém počtu 281 bodů nad druhým Havířovem (215 bodů) a třetí Opavou (206 bodů). V rámci příprav na MČR ve vícebojích absolvoval Jonáš Pospíšil celkem tři disciplíny, ve kterých se mu podařilo nasbírat 28 bodů a stal se tak nejvíce bodujícím členem družstva. Jonáš zvítězil v běhu na 110 m překážek a ve skoku o tyči získal dalších osm bodů. V této disciplíně reprezentovali Olomouc ještě další dva závodníky. Jiří Novotný zvítězil a Martin Mlčoch byl třetí. Vrhačská sekce ve složení Héža, Ponížil, Machálek, Adámek, Němec a Březina společně přilili do bodové kasy obdivuhodných 82 bodů. Mezi sprintery se prosadil Benjamin Jakob, který zvítězil v běhu na 100 m a obsadil druhou příčku na dvoustovce. Cenné body na těchto tratích získala i čtveřice Brychta, Volek, Bačík a Novák. Druhý byl v běhu na 800 m Vincker a hned za ním další olomoucký závodník Flores. Na osmistovce bodoval i Kratochvíl a velkou porci bodů získal Daniel Dočkal. Ten k sedmi bodům z osmistovky přidal ještě devět z patnáctistovky. Mezi skokany se prosadil ve výšce Ondřej Tesař, který skončil druhý. Kellermann v dálce a ve výšce získal celkem šest bodů.

Jaroslav Vychodil