Nové šelmy v olomoucké ZOO: právě přijeli úžasní levharti čínští

V olomoucké zoo se návštěvníci mohou již mnoho let setkat s levharty mandžuskými, kterých ve volné přírodě, v nedotčených lesích na Dálném východě žije posledních zhruba 100 jedinců. Oproti němu levhart čínský, který se s ním na severu svého areálu výskytu dříve potkával, má výrazně tmavší oranžovo-cihlové zbarvení a velké rozety.

Levhart čínský žije pouze na území Číny, kde obývá především hornaté oblasti, husté lesy, ale může se vyskytnout i ve stepích a polopouštích. Ve volné přírodě se pohybuje posledních několik set jedinců. A právě dva levharti čínští (sourozenecký pár) přijeli včera v pozdně odpoledních hodinách ze Zoo Liberec.

„Jedná se o dvojčata, kterým budou zanedlouho dva roky. Návštěvníci je budou moci poprvé vidět ve venkovním výběhu od příštího týdne. ZOO Olomouc jsou pouze zapůjčeni a setrvají zde do doby, než pro ně na základě rozhodnutí koordinátora bude vybrán nový domov a současně do příchodu dalších levhartů mandžuských do Zoo Olomouc,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková. Dočasné útočiště olomoucká zoo poskytla zvířatům ze Zoo Liberec v rámci dlouhodobé spolupráce zoologických zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Člověk – predátor

Levhart čínský je velmi plaché, samotářské zvíře, které žije skrytě. Rozmnožuje se převážně v měsících leden a únor, jeden chovný pár se může pářit až 100krát za den. Po cca 95 dní trvající březosti rodí samice nejčastěji 2-3 mláďata. Levhart se řadí k nočním lovcům, své území si označuje močí, výkaly a stopami po drápech. Kromě člověka nemá přirozeného predátora. Ten je pro něj největší hrozbou, neboť jej považuje za škůdce zemědělství a současně ho využívá v tradiční čínské medicíně.

 

Tisková zpráva