Moravská vernisáž piva je tady. Olomouc se znovu stane centrem pivní kultury na Moravě

Olomouc se o víkendu opět stane centrem pivní kultury na Moravě. Čtvrtý ročník Moravské vernisáže piva představí od pátku do soboty na Floře v Pavilonu E přes dvacet nejoceňovanějších řemeslnných pivovarů a desítky pivních stylů. Festival doprovodí přednášky a degustace.

Vernisáž má v letošním roce několik hlavních témat. Tím prvním je podpora žen v pivovarnickém průmyslu. Svoje zkušenosti představí osobně Karolína Chroustovská, jedna z nejlepších a nejúspěšnějších sládkových v České republice z pivovaru Chroust.

Rozvoj spolupráce s Univerzitou a degustační soutěž domovarnických vzorků

„Rozvoj spolupráce s naší Alma mater Univerzitou Palackého je pro nás velmi důležitý. Zmíněnou roli žen ve pivovarském průmyslu letos doplní projekt studentek UP, které pro nás z unikátní směsi amerických chmelů – věnovaných propagaci a podpoře žen v pivovarnictví tzv. projektu Pink Boots – uvařily v experimentálním pivovaru Univerzity Palackého Eureka. Tohle si rozhodně nenechte ujít,“ zve na nabitý program Jiří Gregor, pořadatel Moravské vernisáže piva. Na Přírodovědecké fakultě letos navíc proběhne i degustační soutěž domovarnických vzorků.

Bohatý je i program odborných přednáškek. Dozvíte se například o dějinách IPA v Česku, o kterých bude zasvěceně přednášet přední český sládek Pavel Palouš z pražského Cobolisu, nebo o zaniklých pivovarech na Moravě v podání Milana Starce. Vrcholem přednáškového programu bude přednáška Jany Olšovské z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského o šlechtění chmele a jeho uvedení do praxe.

Vlajkovou lodí letošního ročníku je pitelný, rustikální a aromatický Farmhouse Ale od místního pivovaru Twinberg.

Videoreporáž z loňského ročníku si můžete prohlédnout zde:

Vlastimil Blaťák