Komu patřila tajemná tvář? Restaurátoři Vlastivědného muzea v Olomouci rozluštili záhadu starého obrazu

Kdo je dívka na obraze? Dávné tajemství se podařilo rozluštit. Restaurátoři Vlastivědného muzea v Olomouci po dlouhých letech zjistili nejen autora obrazu, ale po století a půl i jméno portrétované dívky. Zájem veřejnosti je obrovský, muzeum proto na 28. května a 20. června od 16.30 přidává komentované prohlídky výstavy díla.

Autorská výstava kurátorky Michaely Čadilové a studentky restaurování Markéty Svobodové zachycuje jedinečnou proměnu „zapomenutého“ obrazu Pauline Kessler od vídeňského malíře Josefa Kesslera, který se podařilo úspěšně zrestaurovat a navrátit mu jeho původní krásu. Návštěvníci unikátní výstavy se mohou seznámit nejen s tajemstvím tohoto díla a střípkem minulosti jedné rodiny z Loštic, ale také objeví charakteristické znaky portrétu 19. století.

Podařilo se rozluštit hádanku století a půl starou

Podobizna mladé dívky, autor neznámý, druhá polovina 19. století, silně poškozeno. Tímto popisem byl obraz opatřen, když jej roku 1976 převáželi ze Šternberka do dnešního Vlastivědného muzea. Více jsme nevěděli… Špatný stav ale někdy může zakrývat něco velmi cenného! Poučené oko historika umění se takovou přetvářkou nesmí nechat zmást. Někdy se ale prostě neobejde bez pomoci restaurátora či technologa. Společnou prací se jim může podařit rozuzlit hádanka, která zůstávala tajemstvím dlouhá desetiletí někdy i staletí,“ říká Michaela Čadilová, kurátorka fondu Etnografie z Vlastivědného muzea v Olomouci.

„Obraz se ke mně dostal v rámci mého závěrečného semestru jako předmět mé bakalářské práce. Příběh, který se mi v průběhu práce odkrýval, byl neuvěřitelný. Myslím, že ten pocit není možno přímo popsat, ale cítila jsem se jak v detektivní povídce. Byla to pro mě výzva a obrovská zkušenost. Tato malba je pro mě jedinečná!,“ dodává.

Unikátní výstava s rozluštěním stoleté hádanky je ve Vlastivědném muzeu v Olomouci k vidění do 30. června. Komentované prohlídky proběhnou ve dnech 28. května a 20. června od 16.30 hodin.

Vlastimil Blaťák