Je hanba a ostuda, že to politici vůbec vysloví, řekl v Olomouci Janek Ledecký ke slučování divadla a filharmonie

Kampaň odborářů druhé nejstarší české filharmonie vyvrcholila v pondělí 20. května o půl sedmé večer. Filharmonici, bojující proti plánovanému slučování Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla, vyjádřili svůj nesouhlas protestním koncertem v Letním kině. Podpořit je přijeli zpěváci a hudebníci Janek Ledecký, Dagmar Pecková, Jaroslav Hutka, Jiří Pavlica, Vilém Veverka, Michal Horák a James Harries.

Přestože filharmonici zvali na koncert primátora Miroslava Žbánka a zodpovědného náměstka Viktora Ticháka, ani jeden podle informací Hanáckých novinek na koncert nedorazil. V publiku byla přítomna řada opozičních zastupitelů.

„Zvali jsme pana primátora Žbánka a pana náměstka Ticháka, podle našich informací se omluvili, že se koncertu nezúčastní,“ uvedl pro Hanácké novinky šéf odborů filharmoniků Vojtěch Pospíšil.

Radnice nedokáže vysvětlit důvody pro sloučení, říká odborář Pospíšil

„Moravská filharmonie pořádá protestní koncert, bojujeme proti záměru radnice sloučit filharmonii s Moravským divadlem. Tvrdíme, že symfonický orchestr potřebuje vlastní autonomii. Orchestr má za sebou osmdesát let, navíc radnice nedokáže pořádně vysvětlit důvody, které ji k tomu vedou. Důvod úspor padl, příspěvek zřizovatele zůstává stejný, teď už je to jen lidová tvořivost a průzkum bojem,“ dodal Pospíšil.

Olomoučtí radní přitom chtějí Moravskou filharmonii převést pod Moravské divadlo již na začátku příštího roku. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, kterou si nechali radní vypracovat a která sloučení doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu. Odboráři však s krokem nesouhlasí, podle nich je celý proces uspěchaný, nepřipravený, netransparentní a dramaticky ohrožuje budoucnost a samotnou existenci druhého nejstaršího českého symfonického orchestru.

Ledecký: Je to hanba a ostuda!

Na koncertě vystoupil i zpěvák Janek Ledecký, který se o celou situaci živě zajímá. „O problému vím všechno, co se o tom dalo zjistit. Navíc má to štěstí, že mám osobní zkušenost s Moravskou filharmonií z loňského léta. Hráli senzačně, je to skvělý orchestr. Jenom vzkaz politikům, přijít na konci první čtvrtiny jednadvacátého století s nápadem, že se budou rušit tak zásadní elementy veřejného života jako je dobrý symfonický orchestr, je hanba a ostuda,“ uvedl pro Hanácké novinky zpěvák Janek Ledecký před pondělním večerním koncertem.

Vlastimil Blaťák