Hokejista Matouš Venkrbec ukončil kariéru. Podruhé a tentokrát už definitivně

Útočník Matouš Venkrbec ukončil kariéru. Někdejší obrovská naděje olomouckého hokeje se s kluzišti poprvé loučila v jednadvaceti letech, hráč tehdy dal přednost studiu teologie. Po třech letech se ale dokázal vrátit na led a stal se ikonou prostějovského klubu. Nyní se s kariérou hráče loučí definitivně.

„Opravdu dlouho jsem své rozhodnutí zvažoval. Nebudu vyjmenovávat, co všechno hrálo v mém uvažování roli. Těch okolností je celá řada. Nakonec rozhodla chuť posunout se v životě někam dál,“ uvedl Matouš Venkrbec v rozhovoru pro oficiální web prostějovských Jestřábů. Ten konec svého loňského kapitána oznámil dnes.

Venkrbec odehrál po svém návratu k aktivnímu hokeji v sezóně 2013/2014 za prostějovský klub 433 zápasů. „Jsem především vděčný. Vděčný za důvěru, kterou jsem v Prostějově vždy cítil od majitele pana Luňáka, trenérů, spoluhráčů i fanoušků. Neni samozřejmost odehrát takovou porci zápasů v jednom klubu,“ řekl útočník.

Poprvé ukončil kariéru, aby mohl studovat teologii a trénovat děti

Hráč, kterému byla v mládí předvídána velká hokejová budoucnost, v jednadvaceti letech šokoval tím, že končil slibně rozjetou kariéru a vydal se na cestu studenta teologie. Ve volném čase také pomáhal trénovat olomouckou přípravku.

„Začal jsem hledat a dostávat odpovědi na otázky, které v sobě nosíme všichni. Všichni, kdo se narodí do naší části civilizace, do křesťanského světa. Spolu se mnou je úplně stejně hledali další mladí lidé. Řešil je s námi kněz Pavel Bačo a na základě Bible a vlastní zkušenosti přicházel s argumenty, které mi dávaly smysl. V mé mysli se začala objevovat neprobádaná oblast, již jsem dlouho potlačoval. Již jsem vůbec nechtěl řešit, protože mě nezajímala a připadala mi zbytečná. Teď se najednou otevírala a volala po naplnění. Tenhle rok jsem chodil do kostela s čím dál větší radostí. A s čím dál větším odporem na zimák. Po trénincích jsem počítal hodiny. Kdy zase budu muset znova na stadion. Za kolik hodin bude další trénink. Za kolik hodin bude zápas. Kolik hodin mám teď pro sebe. Byl jsem nastavený úplně špatně,“ uvedl před časem v rozhovoru pro server Bez frází.

Ke kariéře se vrátil po třech letech, nyní už však v dresu Prostějova, kterému pomohl k postupu do druhé nejvyšší soutěže, aby se pak později stal jednou z hrajících legend klubu. Nějaký čas strávil jako hráč v extraligových Pardubicích a v Českých Budějovicích, později se ale do Prostějova vrátil a loňskou sezónu byl kapitánem týmu.

Vlastimil Blaťák