Helcelet s Kerbachovou uhájili o víkendu v Olomouci vícebojařské tituly

Mistrovství České republiky mužů a žen ve vícebojích pokračovalo druhým soutěžním dnem. Adam Sebastian Helcelet i Anna Kerbachová udrželi své vedení a stali se tak letošními vícebojařským šampiony.

Adam Sebastian Helcelet vstupoval do druhého dne soutěže desetibojařů jako neohrožený leader a už od úvodu svůj náskok na čele nadále navyšoval. Nad překážkami byl nejrychlejší v čase 14.28 a také v diskařském sektoru zaznamenal suverénně nejdelší pokus, když jeho dvoukilové náčiní dopadlo na 43.96. Po sedmi disciplínách tak vedl už o více než 200 bodů. Stříbrnou pozici si upevnil Michal Jára. Ovšem boj o bronz mezi Markem Lukášem a Matyášem Fraňkem byl nadále velmi vyrovnaný.

V tyči pak zkušený matador zapsal 463 centimetrů a v oštěpu potvrdil svou kvalitu ve vrhačských disciplínách výkonem 64.46. O tom, že Helcelet zvítězí nebylo před patnáctistovkou pochyb. Otázkou bylo, zda se mu podaří pokořit hranici 8000 bodů. Také o dalších medailistech bylo před závěrečnou disciplínou jasno. Dalo se očekávat, že Michal Jára s Markem Lukášem svá pódiová umístění udrží.

Závěrečnou disciplínu bohužel Adam Sebastian Helcelet nezvládl podle svých představ, ale přesto si s přehledem dokráčel pro svůj druhý desetibojařský národní titul v kariéře v sezónním maximu 7850 bodů. Výkon z dubnového mítinku v Brescii posunul o 26 bodů a na nejvyšší stupínek v rámci tohoto MČR se vrátil po dlouhých třinácti letech. Na výbornou zvládl svůj první mužský desetiboj stříbrný Michal Jára. Svěřenec Jana Koutníka se prezentoval jakožto nejmladší závodník z celého startovního pole skvělým osobákem 7572 bodů. Už osmý cenný kov z venkovního MČR ve vícebojích získal při své desetibojařské derniéře Marek Lukáš za 7452 bodů.

V soutěži sedmibojařek dělilo po prvním dni vedoucí Annu Kerbachovou od páté Kamily Frontzové jen 71 bodů, a tak se dal očekávat v rámci nedělního programu velmi vyrovnaný boj o cenné kovy. Právě Frontzové se zadařilo v dálce a díky osobnímu rekordu 602 centimetrů se Kerbachové stala se ztrátou pouhých sedmi bodů nejbližší pronásledovatelkou. Na dohled však zůstaly také Natálie Olivová s Adélou Tkáčovou. Nejhodnotnější počin v této disciplíně 603 centimetrů zaznamenala Kateřina Černocká.

V oštěpu pak Kerbachová velmi rázně nakročila k zisku svého premiérového titulu, když brala body za 46.27 a najednou měla na průběžně druhou Natálii Olivovou náskok 118 bodů. Frontzová se pro změnu propadla až pod medailové příčky, když ji přeskočila ještě Adéla Tkáčová. Na závěrečné osmistovce už si Anna Kerbachová vše pohlídala a mohla se tak radovat ze svého prvního zlata z mistrovského sedmiboje mezi ženami v novém osobním rekordu 5643 bodů. Kariérní maximum si posunula také stříbrná Natálie Olivová, a to na 5611 bodů. Obě závodnice si tak oproti halovému MČR vyměnily pořadí. Bronz putuje do Kopřivnice zásluhou Adély Tkáčové, která se součtem 5536 bodů pohodlně vyhověla nominačním požadavkům pro start na mistrovství světa juniorů v Limě.

Tisková zpráva