Dětský sbor Mládí z Litovle oslavil 65 let. Na počátku byla pohádková Boženka

Bylo nebylo, na Základní školu v padesátých letech minulého století nastoupila mladá začínající učitelka. Jmenovala se Boženka (to oslovení už jí zůstalo). Jejím životem byla hudba. Milovala ji nadevše. A protože hodin hudební výchovy není tolik co hodin matematiky, a ona si přála, aby děti zpívaly co nejvíc, nelenila a založila pěvecký sbor. A jak jinak by se měl jmenovat, když jeho členy byly děti školou povinné, než Mládí.

Ten krátký trochu pohádkově znějící úvod jsem zvolila záměrně. Ono je to skutečně skoro neuvěřitelné, že Dětský pěvecký sbor Mládí při základní škole Vítězné, dříve Opletalové, oslavil v letošním roce 65 let od svého založení. Sbor vznikl z iniciativy paní učitelky Boženy Halvové v roce 1959. Prošla jím obrovská spousta dětí.

Z mnohých z nich se právě díky účinkování v dětském pěveckém sboru Mládí stali profesionální hudebníci – skladatelé, zpěváci, herci, dirigenti, ale především noví sbormistři, kteří učí lásce k hudbě nové a nové generace dětí. A ten, kdo hudbu miluje, ji neopouští po celý život. Proto se se sborem odcházející žáci vždy těžce loučili. Jako dospělí nejvíce vzpomínají na zkoušky a soustředění, kde kromě zpívání zažili i spoustu legrace. Vyvrcholením jejich snažení pak byla úspěšná vystoupení na koncertech a soutěžích, kde se sbor pravidelně umísťoval ve zlatých pásmech. Také proto už v roce 1988 vznikla myšlenka uspořádat společný koncert bývalých a stávajících „sboráků“. A další následovaly. Pod vedením paní učitelky Boženky Halvové sbor působil a účinkoval neuvěřitelných padesát let. Rok 2009 byl rokem padesátého výročí sboru. Jeho oslavou se stal velkolepý koncert, na kterém se potkalo už několik generací zpěváků. Mnozí z vás si na to úžasné představení ve velkém sále Záložny určitě vzpomenou. Byl to neopakovatelný zážitek. Paní učitelka Halvová na něm symbolicky předala taktovku nynější sbormistryni Ivetě Navrátilové, která v jejích stopách kráčí dál.

Po úspěchu koncertu k padesátému výročí sboru bylo nasnadě uspořádat podobnou akci po pěti letech a pak znovu po pěti letech, kdy sbor oslavil 60 let svého působení. Nikdy se nestalo, že by bývalí „sboráci“ na zpívání zanevřeli, nepřihlásili se a nechodili pravidelně a poctivě zkoušet, a koncert se tak nemohl uskutečnit. I proto se začátkem roku 2024, roku 65. výročí DPS Mládí, s odhodláním jí vlastním Iveta Navrátilová vrhla do opětovné přípravy velkého (už v pořadí osmého) koncertu „sboráků“ současných i těch bývalých. A povedlo se.

Paní učitelka Navrátilová vede současně sbory dva. Benjamínek, složený z dětí prvního stupně a přípravné třídy, který zkouší každé pondělí, a Mládí. Tento sbor tvoří žáci od páté po devátou třídu a jejich zkoušky probíhají ve čtvrtek. Kromě toho jí od 9. února přibylo zkoušení s bývalými zpěváky, a to každý pátek večer. Jistě uznáte, že pro maminku s dvěma malými dětmi na mateřské dovolené to vůbec nebylo jednoduché. Zkoušelo se usilovně, dokonce i na dálku se ke zkouškám připojovali bývalí sboráci bydlící stovky kilometrů od Litovle. Čas se krátil, nervozita rostla, až konečně nastal Den D. Sobota 20. dubna. Velký sál Záložny se oblékl do slavnostního. A praskal téměř ve švech. Nejen maminky a tatínkové, ale i příbuzní a známí si přišli užít sobotní podvečer plný hudby a sborového, ale i sólového zpěvu. Ano, to vše vystoupení nabídlo. Ale hezky popořádku.

Projevy paní ředitelky Zuzany Absolonové a pana starosty Viktora Kohouta koncert zahájily. A hned poté Zuzana Kreuzziegerová, rozená Halvová (dcera paní učitelky Halvové), která na sebe vzala nelehký úkol celým večerem provázet, přivítala na jevišti přípravný sbor Benjamínek. V jejich podání zaznělo pět písniček, mezi nimi i jedna hanácká, a dokonce jedna kuchařská, ve které si zaúčinkovaly i rendlíky a vařečky. Na zpěváčky z Benjamínku navázaly starší děti z DPS Mládí oblíbenými peckami ze sborákého repertoáru a společně s Benjamínky zakončily svoje vystoupení úspěšnými písničkami z pera Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka z neméně úspěšného filmu Ať žijí duchové. Všichni si svým vystoupením vysloužili obrovský aplaus. Ale to už se v předsálí Velkého sálu na svoje vystoupení chystal smíšený sbor absolventů DPS Mládí. Pro svoje vystoupení si zpěváci zvolili čtyři ne úplně jednoduché písně, takříkajíc klády. Nicméně dokázali, že nezapomněli zpívat a že stále zpívají s radostí a s chutí. U dirigentského pultu Ivetu Navrátilovou vystřídaly také Irena Blektová a Vlasta Potužáková, obě bývalé sboračky.

Koncert zakončilo společné vystoupení absolventů a současných sboráčků pěti písněmi, které zůstávají evergreeny v jejich tolikaletém repertoáru. Za všechny alespoň dvě – Černé oči a Siyahamba. A pak už sálem zaburácel neutuchající potlesk, který provázelo dojetí, květiny, slova díků, radost, ale také úleva, že se dílo podařilo. Bylo to nádherné a věřím a pevně doufám, že tenhle společný koncert dětských pěveckých sborů Mládí, Benjamínku a jejich absolventů nebyl poslední. Hudba a zpěv lidi spojuje. Těšme se tedy už nyní, že se za pět let k 70. výročí sboru opět setkáme. Ještě jednou dík především Ivetě Navrátilové, ale i všem, kdo s přípravou koncertu pomáhali, za nezapomenutelný a povznášející zážitek.

Miloslava Flášarová